Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ: ЕПС не одустаје од МХЕ у Ужицу, на месту од посебног значаја

0

ЈП Електропривреда Србије је 19.04.2021. године започело поступак прибављања Локацијских услова за издавање нове грађевинске дозволе за реконструкцију и ревитализацију са доградњом МХЕ “Под Градом” у Ужицу. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, почетком априла, поништило Решење о изменама грађевинске дозволе којом је одобрена реконструкција и ревитализација непокретног културног добра од великог значаја.

Завод за заштиту споменика културе Краљево, почетком априла донео Решење којим се инвеститору забрањује даље извођење радова на непокретном културном добру. Грађанска читаоница “Либерграф” сматра да је се надлежни у Градској управи Ужице, понашају бахато не раде у интересу грађана.

Ilustracija

Градска управа за урбанизам, изградњу и имовинско-правне послове Града Ужице донела је 2018. године Решење о изменама правоснажног решења о грађевинској дозволи од 2000. године, услед измена у току грађења, којим је одобрена реконструкција и ревитализација објекта старе хидроцентрале на Ђетињи.

Поступајући по иницијативи “Либерграфа”, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 05.03.2021. године донело Решење којим се поништава решење Градске управе за урбанизам Ужица из 2018. године. Завод за заштиту споменика културе Краљево је, такође, на иницијативу “Либергафа”, забранио даље извођење
радова, започетих 2018. године, и налажило ЕПС-у да објекат и његову околину врати у пређашње стање, јер је Градска управа издала грађевинску дозволу без сагласности тог Завода.

Без обзира на све одлука „ЈП ЕПС је започео нови поступак прибављања локацијских услова за издавање нове грађевинске дозволе за реконструкцију и ревитализацију са доградњом МХЕ “Под Градом”. Увидом у документ под назвом „Информација о локацији“, који је 23.априла ове године издала Градска управа , “Либерграф” је саопштио да та Управа наставља да се понаша бахато, неодговорно и супротно прописима према старој ужичкој централи.

“На основу садржаја тог документа, одговорно тврдимо да Градска управа за урбанизам, изградњу и имовинско правне послове Града Ужица, према споменику културе Стара хидроцентрала на Ђетињи, наставља да се понаша бахато, неодговорно и супротно прописима. Наиме, овај документ служи да инвеститору пружи информације о могућностима и ограничењима градње на катарстарској парцели на основу планског документа”, каже из “Либеграфа” Владан Синђић.

Синђић додаје да документ у који су остварили увид, не садржи потпуне информације о ограничењима градње које је Градска управа за урбанизам предложила а Скупштина града усвојила као Одлуку о забрани изградње малих хидроелектрана на територији Ужице. Овом одлуком забрањује се даља изградња малих хидроелектрана на територији града Ужица до усвајања измена и допуна планске документације у делу који се односи на правила уређења и грађења, као и других услова за изградњу малих хидроелектрана.

На овај начин Градска управа за урбанизам, по тврдњама Синђића, је прекршила длуку Скупштине града Ужице и инвеститора довела у заблуду.

“Захтевамо од Градске управе за урбанизам изградњу и имовинско правне послове Града Ужице да хитно донесе Закључак којим се одбацује захтев инвеститора ЈП Електропривреда Србије за издавање локацијских услова за реконструкцију и ревитализацију са доградњом МХЕ “Под Градом” јер је поменутом одлуком Скупштине Града ова интервенција забрањена”, поручују из “Либерграфа”.

Хидроцентрала на Ђетињи пуштена је у рад 2. августа 1900.године. То је друга хидроцентрала у свету која је функционисала по Теслиним принципима вишефазних наизменичних струја, пет година након хидроцентрале реци Нијагари у САД. Објекат старе хидроцентрале на Ђетињи, са својом непосредном околином, као и ужички град са подграђем, се од 1974. године налазе под заштитом као непокретна културна добра од великог значаја за Републику Србију.

Ужичка хирдоцентрала “Под Градом” и још 14 старих хидроцентрала у Србији, у власништву је Електропривреде Србије.