Прочитај ми чланак

Др Рогановић: И вакцинисани умиру у болницама. Оштро против ковид пасоша!

0

Диктатура скривена под плаштом заштите од корона вируса улази у своју нову фазу. Поред свакодневног непоузданог PCR тестирања, све израженијих незаконитих и неетичних притисака на грађанство да се вакцинише експериманталним ковид вакцинама наговештава се још један облик кршења Устава и закона ове земље, а то је увођење ковид пропусница.

Ковид пропуснице би требало да омогуће слободно кретање и уласке у неке јавне установе, ресторане, кафиће, биоскопе и сл. вакцинисаним особама, јер су оне, наводно, здраве, нису заразне за друге, вероватно и просвећенији део друштва, а не ,,затуцани” као они невакцинисани. Морамо се оштро супротставити таквој мери која нема утемељење у закону, њоме се спроводи директна сегрегација (дискриминација људи на основу различитости- вакцинисан /невакцинисан) и дискриминација наших грађана, ограничавају се људска права и слободе и има за циљ додатан притисак на становништво. Подсећамо да ове вакцине по закону нису обавезне и у том смислу се не сме вршити никакав притисак на становништво и ускраћивање права на слободу избора увођењем ковид пропусница.Слобода избора је неприкосновена, отуда и наша петиција Стоп присилној вакцинацији и дискриминацији деце ковид 19 вакцинама https://www.peticije.online/stop_covid_diskriminaciji.

У том смислу је јасан Устав Републике Србије који у члану 21 каже:

Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, a нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.

Увођење ковид пропусница није ни медицински сврсисходно, а ни етички исправно, јер најновији подаци о великом броју заражених и хопитализованих пацијената који су вакцинисани и ревакцинисани говори да вакцина није сигурна заштита, тако да и особа носилац ковид пропуснице може бити заразна за друге. Чак и према изјави члана компромитованог Кризног штаба, др Кона, свака трећа заражена особа је вакцинисана. Такође, иако се покушава прикривање и медијско манипулисање, у јавности су се појавиле поуздене информације да је претходних дана у болници у Новом Пазару од 16 хоспитализованих особа 14 било вакцинисано и ревакцинисано, да је у чачанској болници више од половине примљених пацијената било са примљене обе дозе вакцине. У Дому здравља у Прокупљу су, нажалост, преминула и два лекара која су била потпуно вакцинисана.  

Мишљења смо да увођење ковид пропусница може направити додатне конфронтације и у онако напетим  друштвним односима, да доведе до још већег подозрења између вакцинисаних и невакцинисаних особа. Уместо тога треба радити на смиривању тензија. Нико ко је вакинисан не треба да се осећа супериорним нити невакцинисан инфериорном особам, јер смо у проблему и једни и други, заражавамо се и једни и други. Ни онај ко се вакцинисао није крив због пристанка на ту процедуру, учинио је то из најбоље намере, вероватно изманипулисан од стране ,,кројача” наше судбине и не треба да се осећа кривим, као ни невакцинисана особа вођена смерницама утемељеним у чињеницама и медицинским доказима. 

И шта нам преостаје? Па, заједничка борба. Борба за истину и правду. Борба чињеницама и доказима. Борба за здравље и светињу живота сваког појединца. Борба за очување смисла живота. Вакцинисани и невакцинисани, ујединимо се у потрази за истином и  здрављем! Насиљу, сегрегацији и противуставним манипулација –не! Хуманој и безбедној имунизацији – да, слободи избора – да, Хипократовој заклетви ( „Не науди!“ ), здравственој безбедности и високој етичности лекарског позива – да, да и да! 

                                    Примаријус др Милан Рогановић

                                Лекари и родитељи за науку и етику