Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 09.09.2012. Игре у част великом планинару

0

БЛАЦЕ/ТРБУЊЕ- У селу Трбуњу, родном месту великог планинара чика Душка Јовановића, јуче су одржане пете сеоске спортске игре, чији је организатор Месна заједница села Трбуње.

 Председник Месне заједнице Трбуње Добрица Боца Милосављевић, истакао је да су и ове пете, као и све предходне спортско-сеоске игре у Трбуњу, протекле у најбољем реду и у такмичарско- свечаној атмосфери.

 -Пети пут заредом данас су у Трбуњу одржане сеоско – спортске игре. Имамо бројне госте, међу којима је и Планинарско друштво Победа из Београда, планинари из Прокупља, Лебана и Ниша … Жеља нам је и трудимо се да ове наше игре постану манифестација са дугом традицијом, коју ће из године у годину посећивати што већи број људи. Такође нам је и циљ да нам што мање омладине оде из села –казао је Милосављевић.

 У такмичарском делу организовани су турнири у неколико спортских дисциплина: баскету 3 на 3, малом фудбалу 3 на 3, шаху …

 – Бацање камена с рамена, надвлачење конопца 5:5, и пикадо турнир на коме се такмиче само жене, убрајају се у најатрактивније спортове на овим играма – каже Драган Јовановић из Трбуња, учесник турнира у шаху, напомињући да су организатори за најбоље у свим спортским дисциплинама обезбедили вредне награде у виду медаља и пехара, захвалница и осталих признаја.

 Мештани Трбуња су поносни на свог славног земљака чика Душка Јовановића, који је рођен у овом селу 1903. године. Он је био свестрани спортиста, зачетник планинарства и оснивач Планинарског друштва Победа, које је основао 1948. године. Потпредседник овог друштва и председник Планинарског савеза Србије Борис Мићић и ове године боравећи у селу Трбуњу истакао је да је значај ових игара велики, јер се тиме између осталог развија и међусеоско спортско такмичење, које учвршћује дух спорта у селу.

 Мићић је поред Владе Матковића, председника планинарског друштва Победа, идејни творац јединствног споменика постављеног чика Душку у част пре 5 година у селу Трбуњу.

 У име Општине Блаце, захвалницу је од стране организатора примио помоћник председника општине Небојша Миливојевић а захвалницу у име Планинарског савеза Србије примио је Борис Мићић. Захвалнице су између осталих добили и Планинарско -спортски клуб Топлица Прокупље, Планинарско-бициклистички клуб Радан из Лебана, Планинарски клуб Сува Планина Ниш, МЗ Трбуње и Звонко Јовановић, за суђење на утакмицама сеоско – спортских игара у Трбуњу.

 Поред богатог спортског дела програма, игре су улепшане и пригодним културним програмом, који је приредио КУД Драинац из Блаца.

 У част 110 година од рођења чика Душка Јовановића за фебруар идуће године планинари најављују једну лепу планинарску акцију

 Село Трбуње јединствено је и по томе што има два споменика, која нису подигнута борцима из минулих ратова, већ једном спортисти Душку Јовановићу и књижевнику Радојку Јовановићу-Радету Драинцу.

 Пете по реду сеоско -спортске игре у Трбуњу завршене су у касним поподневним сатима а по завршетку такмичења приређен је и богат свечани ручак за све присутне госте.

 (Горица Шеговић)

 

 

Куршумлија: 300 грађана чистило Куршумлију
Преко триста грађана Куршумлије одазвало се јуче позиву локалне самоуправе да раде на уређењу јавних површина. Чишћени су прилази граду и јавне површине у центру града и у свим насељима.

 У акцији су учествовали сви радници Комуналног предузећа на челу са директором Војимиром Чарапићем.

 -Уређујемо прилаз граду из правца Прокупља, односно од Пепељевца до центра града. Чистимо одвод за кишну канализацију, који је затворен бар десет година, кречимо бустер станице у Марковићу и Вељковићу, сређујемо улаз испред управне зграде комуналног предузећа…-објашњава Чарапић где све данас раде радници Комуналног предузећа.

 Он додаје да је једна оваква акција неоходна јер Комунално предузеће не може да стигне да обавља и ове послове.

 -Комунално предузеће, поред обавеза око одржавања водоводне и канализационе мреже и грађевинских радова које изводи, није у могућности да довољно ради на уређењу јавних површина. Зато су овакве акције пун погодак и мислим да је то један од начина да наш град буде чист и уредан-каже Чарапић и додаје да су се јавном позиву одазвали сви радници Комуналног предузећа.

 Прикупљено смеће са свих локација је утоварено у камионе и тракторске приколице и одмах одвежено на депонију.

 Највреднији код „Весне“

Једна од највреднијих екипа радила је у центру града код „Весне“

 -Комшије су се масовно одазвале на позив локалне самоуправе и од раног јутра радимо на уређењу овог дела града. Веома сам задовољна и убеђена сам да ће оваквих акција бити и у наредном периоду, како би нам град био чистији и лепши-каже одборник Лидија Миладиновић.

 

Блаце: Пензионери путују на Жупску бербу
У Удружењу пензионера Општине Блаце у току је упис пензионера који желе да 21. септембра посете Жупску бербу у Александровцу. Ово је само један од многобројних излета, које је ово удружење до сада организовало.

 Од укупно 3300 пензионера на територији Општине Блаце, њих око 1700 су чланови удружења. Оно постоји од 80-тих година прошлог века и има бројне програмске активности

 – У оквиру Удружења пензионера Општине Блаце, постоји богат забавни део програма. Ми скоро сваког месеца, изузев у зимском периоду, организујемо излете и екскурзије за чланове нашег удружења а сваке године организујемо дочек Нове године и прославу осмог марта. У оквиру забавног дела програма нашег удружења имамо и сусрете пензионера на нивоу Топличког округа али и оне регионалне сусрете на нивоу нишког региона. Један такав регионални сусрет имаћемо 27. септембра у Прокупљу – истиче Десимир Ђорђевић, председник Удружења пензионера Општине Блаце, напомињући да удружење посебно води рачуна и о оним мало старијим и болеснијим члановима удружења, па с тим у складу постоји и екипа која их редовно обилази а у случају смрти, породици преминулог члана удружења исплаћује се посмртнина у износу од 14 000 динара.

 Ђорђевић наводи да се у организацији Општине Блаце и Дома културе, сваке године организује и прослава златне свадбе, за брачне парове који су у браку провели 50 година .

 Удружење пензионера Општине Блаце има и своје просторије у оквиру којих постоји канцеларија, амбуланта, која ради уторком и петком, берберница и клуб намењен забави пензионера.

 Г. Шеговић

 

Куршумлија: Градски базен у  најбољи у Топличком округу
На основу континуираног мониторинга базенске воде коју је вршио Институт за јавно здравље из Ниша, градски базен у Куршумлији проглашен за најбољи у Топличком округу.

 -Ми конитинуирано контролишемо воду на базенима у Топличком округу: Базен Зравственог центра у Прокупљу, базене у Пролом и Луковској бањи и отворене базене у Куршумлији и Прокупљу. На основу сагледавања резултата континуираног мониторинга, воде из наведених базена су микробиолошки исправне и безбедне за купање. Исакла бих да је Градски базен у Куршумлији најбољи у Топличком округу јер је анализа базенске воде показала усаглашеност по свим параметрима и када је узорковање вршено у поподневним сатима- рекла је др Снежана Глигоријевић, шеф одељења санитарне хигијене са Института за јавно здравље.

 Градски базен у Куршумлији од 15. јуна до 01. септембра због лошег времена није радио само један дан а сваке недеље са Института су потврђивали исправност воде по свим параметрима, рекао нам је Раде Марковић хемичар на градском базену

 – Ово признање Инсистута нам много значи, поготову што је анализа вршена у попдневним часовима, што није пракса. То је потврда нашег првог циља да вода увек буде чиста и бактериолошки исправна, како би купачи били безбедни и уживали на прави начин у пливању на нашем базену. Ми смо свакодневно током целе сезоне бринули о води на исти начин. Сезона купања је за ову годину завршена а купаче следеће године очекује исто уживање на градском базену у чистој и бактериолошки исправној води- каже Раде Марковић, хемичар на градском базену..

 (Текст и фото Радица Гавриловић)

 

Ниш: Утврђивање реалних дуговања па обустава испоруке струје
Нишки Центар за заштиту потрошача ФОРУМ саопштио је да Електродистрибуција нема права да обустави испоруку електричне енергије потрошачима док се не утврде реална дуговања потрошача.

 Обрачунавање такозване камате на камату која је примењивана у протеколом периоду од стране ЕПС-а недавно је оспорио и Уставни суд Србије.

 Због, како кажу у ФОРУМУ, неисправних рачуна, односно обрачуна камате на камату, дугови потрошача су вишеструко увећани и ЕПС нема право да обустави испоруку електричне енергије потрошачима који редовно измирују текућу потрошњу.

 ФОРУМ из тог разлога упућује предлог Министарству енергетике Србије да хитно наложи да се свим потрошачима који редовно измирују текућу потрошњу не ускраћује испорука струје, док се не утврди реална висина њихових дуговања.

 У саопштењу се наглашава да према информацијама које Центар добија од градјана из више градова Србије, ЕПС спроводи кампању обуставе испоруке струје.

 Циљ је, истичу у овом Удружењу, узмање новца од грађана, пре него што се реши питање стварне висине дугова.

 

Извор: www.toplickevesti.com, Јужне вести