Прочитај ми чланак

92 бирача у стану од 36 КВАДРАТА: У пракси то изгледа – ОВАКО (ФОТО)

0

Грађански и политички активисти направили су перформанс у центру Ниша - импровизовани стан од 36 квадрата у који су стале 92 особе. Урадили су то како би указали на пријављивање бирача на фиктивним адресама пред изборе и позвали да кад се већ, како кажу, краду избори, да се то уради "поштено".

Зидови од стиропора, даска за пеглање, WC шоља, трпезаријски сто, фрижидер у ком је Александар Вучић и велики број активиста и опозиционих лидера – слика са главног шеталишта у Нишу. Проблем бирача са фиктивним адресама био је тема перформанса, а онда је њих 92 успело да стане у импровизовани стан од 36 квадратних метара насред нишке штрафте.

Главни организатор перформанса, грађански и политички активиста Милош Бошковић указује да смо сведоци да се у последње време бирачи пријављују на разне трафо-станице и да се види да све иде у смеру покрадених избора.

– Хајде да будемо транспарентни и да га лепо, прописно урадимо и да свим тим људима који живе у неусловним условима на тим трафо-станицама, да им омогућимо да имају пристојан стан овде на адреси Обреновићева 0 и да им обезбедимо кухињу, шпорет и фрижидер. Да овај процес пребацивања бирача буде транспарентан за промену, да буде поштен, зашто не бисмо могли да имамо поштене покрадене изборе, да се зна поштено да су покрадени, људи, дај да га лепо урадимо, да га урадимо поштено. Поштено покрадено, ја сам за то – рекао је Бошковић за Јужне вести.

Активиста и грађевински инжењер Данијел Дашић навео је да Београд има „Београд на води“, а да Ниш има „Ниш на крађи“ и да квадрат стана грађани не морају ништа да плате и да могу да зараде чак – тако што ће позвати свог СНС повереника и фотографисати своју личну карту. Каже и да за сада у Нишу има 400 спорних адреса са 11.500 бирача.

– Придружујем се апелу и позиву, ми морамо да оправдамо, наш Аца је рекао да су ово најчистији и најпоштенији избори икада, морамо да чувамо институцију председника и бирачки списак за који је речено да је најбољи икада, јесте да га нисмо видели, морамо да им верујемо на реч. Овај перформанс је чисто да их мало подсетимо да људи виде да је могуће да 92 бирача буду на 36 квадрата. Тако да мислим да ће ово бити мали каменчић који ће се закотрљати и довести до тога да ми сутра имамо најпоштеније покрадене изборе у историји Србије – рекао је Дашић.

Народна посланица и председница нишког одбора Странке слободе и правде Јелена Милошевић објашњава да је овим станом од стиропора симболично представљена адреса Мокрањчева 22 на којој су пријављена 92 бирача и да су зато одштампали личне карте са адресом Обреновићева 0.

– У Нишу има 11.500 бирача на преко 400 адреса са бројем 0. На излазност у Нишу то је већ седам, осам одсто предности за СНС. Према информацијама које смо добили од одговорних и храбрих људи задужених за бирачки списак, до сада је у бирачки списак у Нишу убачено око 8.000 – рекла је Милошевић.

Наглашава да нишка опозиција гарантује да „арена“ у Нишу неће бити и да ће користити „апсолутно сва средства“ да у Нишу одлучују Нишлије – „па нек победи бољи“.