• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Вести са разапетог Космета: Нове муке за Србе у Приштини и Грачаници
Прочитај ми чланак

Вести са разапетог Космета: Нове муке за Србе у Приштини и Грачаници

0

В. Теодосије: Спречити затварање Центра за мир и толеранцију
Епархија рашко-призренска упутила је апел међународним представницима у Приштини да спрече затварање Центра за мир и толеранцију, јединог места у овом граду где се окупљају Срби.

Епископ рашко-призренски Теодосије нагласио је да је реч о једином месту окупљања за косовске Србе у центру Приштине и да ће затварањем овог простора бити угрожена старија лица која редовно долазе у центар да би се међусобно видели и како би обавили редовне лекарске прегледе или прочитали новине.

“У Приштини живи још само четрдесетак, углавном старијих Срба који затварање ЦМТ-а виде као још један знак да они нису пожељни у граду у коме су се родили и одрасли. Просторије Центра дао је УНМИК пре неколико година на неограничено коришћење овој невладиној организацији и оне се налазе непосредно поред уласка у станицу полиције, што гарантује безбедност лицима које посећују Центар”, подсећа владика Теодосиј у изјави објављеној на сајту епархије рашко-призренске.

Владика додаје да је за Србе у овом граду, у коме је пре рата живело њих 40.000 било немогуће наћи алтернативну локацију која би била у центру града, што је важно за старије и тешко покретне особе, а која је истовремено и довољно безбедна.

Епархија рашко призренска подсећа да је “један од старијих Срба сасвим умесно подсетио овим поводом на стихове Матије Бећковића: "Очни живац су ми одавно растурили, сад ми и бели штап отимају".

Регионална дирекција Косовске полиције донела одлуку да од 26.07.2012. године преузме просторије Центра за мир и толеранцију у Приштини.

Србима из Приштине дат је рок до 1. августа да напусте ове просторије.

Центар за мир и толеранцију у Приштини постоји од 1999.године, а у оквиру Центра функционише једина  амбуланта у којој  Срби, који су остали да живе у Приштини добијају редовне медицинске услуге.

Просторије Центра такође служе као једино место где преостали Срби из овог града, њих 40- так од 40 000 колико их је некада живело у Приштини, могу да се окупљају и друже.

 

Грачаница: Радници чекају плату, Дунав банка не ради
Неколико стотина корисника Дунав банке у Грачаници и Штрпцу, након затварања ових пословница, не може да користи своје текуће рачунеа исплата личних доходака за раднике Електропривреде са Косова је под знаком питања, сазнаје КИМ радио.

Инспектори Централне банке Косова уз асистенцију специјалних једница РОСУ  упали су у петак у просторије Дунав банке у Грачаници и Штрпцу и због , како се наводи, рада без косовске лиценце и одузели су опрему и постојећу документацију након чега су ове банке у Штрпцу и Грачаници затворене.

Више стотина корисника ове банке међу којима су и радници Електропривреде Србије не могу да користе своје текуће рачуне нити могу да подигну своја примања па ће тако највероватније морати да по лични доходак путују до Звечана где се налази најближа пословница ове банке.

Новица Величковић из кацеларије Еклетрокосмета у Грачаници КИМ радију је казао да ће Електропривреда Србије до краја ове недеље уплатити личне дохотке за своје раднике на Косову али да још увек није познато на који ће начин они бити исплаћени.

”Наша фирма је обрачунала плате и обрачун ће ићи као и до сада. Што се исплате тиче за то су задужене банке. У Дунав банци нам не дају никакве информације, директор им је тренутно на одмору”, рекао је Величковић КИМ радију.

У Дунав банци у Звечану није било могуће разговарати о проблему са надлежнима. Радио КИМ је објашњење потражио у управи ове банке у Београду.

Весна Радовић, директор платног промета казала је КИМ радију да она није надлежна да даје информације везане за пословање и платни промет ових пословних јединица на Косову.

Исти одговор имала је и секретарица директора банке која је кратко казала  “За сада не дајемо никакве информације”, и упутила нас на Јелену Зечар,  директора дирекције за маркетинг и односе са јавношћу која је тренутно на састанку и која је КИМ радију казала да ће се Дунав банка огласити званичним сопштењем.

Међу корисницима ове банке има оних који нису у могућности да путују до Звечана по доходак.
Живорад Митровић из Грачанице, један од радника Копова у Обилићу који је са више од седам хиљада својих колега протеран са посла 1999. године своју седмочлану породицу издржава од плате коју из Електропривреде прима преко Дунав банке у Грачаници.

“ Ја примам плату у два дела. Један део ми је око десет хиљада динара. Како ћу ја сада сваких 15 дана да путујем по 100 километара у оба правца да бих подиго своју плату. Срамота”, казао је Митровић.

Радници Електропривреде са централног Косова су до 2009. године своје личне дохотке примали у Косовско- метохијској банци у Грачаници након чега је уместо ове банке у истим просторијама отворена пословна јединица Дунав банке.

Осим објашњења да пословна јединица Дунав банке у Грачаници ради без косовске лиценце из Централне банке Косова другог образложења није било.

 

(Ким радио)