Прочитај ми чланак

Дугин и Марков о правим плановима Запада

0

Директор Института за политичка истраживања, руски политиколог и бивши Путинов саветник Сергеј Марков, и филозоф Александар Дугин, објаснили су у етру прес центра „Патриот Медиа Гроуп“, зашто Запад не би дозволио Пољској да припоји Западну Украјину.

Раније је, директор Спољне обавештајне службе, Сергеј Наришкин, рекао, да Пољска убрзава припреме за анексију западноукрајинских земаља. Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова такође је истакла да Пољска доживљава Украјину као своју протекторатску зону. Према њеним речима, нико никада није крио праве планове, једног броја пољских политичара у вези са украјинским регионима.

Марков је коментарисао да НАТО неће подржати такву иницијативу Пољске. Према његовим речима, НАТО планира да одузме не само западну, већ и целу Украјину.

„Постоји пројекат „Интермариум“, такође познат као и „Међуморје“. Ово је конфедерација Пољске, Украјине, Литваније и низа земаља. Они би желели да НАТО победи, и да се земље Кубанске, Ростовске, Курске и Белгородске области придруже Украјини“, изјавио је Марков.

Политиколог сматра опцију са анексијом Западне Украјине резервом, у случају да Русија оствари значајан успех у току „специјалне операције“. Према његовим речима, Западу су потребни било какви фрагменти Украјине, за наставак хибридног рата са Русијом.

„Сигурно ће задржати Западну Украјину као квази независну државу, али ће покровитељ и даље бити потребан. Пољска би могла бити такав кустос, Пољској међутим, неће бити лако да врши надзор над Западном Украјином“, сматра политиколог.

„Много је Бандера међу становништвом. Били су под пољском окупацијом дуги низ деценија, и добро се сећају како су под Пољацима били људи другог реда. Тамо их мрзе. Пољска ће морати да разуме расположење становништва, и како да их промени, да би становништво прихватило ову полуокупацију“, објаснио је Марков.

Политиколог сматра неоснованим претензије Пољске према Западној Украјини. Према његовим речима, ове територије су исконски руске, које је неко време окупирала Пољска.

„Пољска је извршила колонизацију, претварајући локално становништво у робове. Неки од њих су прихватили свој ропски положај и чак почели да га хвале, други део народа је наставио да се бори, и дошло је до масовних репресија против Руса.

У Аустроугарској, која је укључивала Лавов, вековима су посланици из Западне Украјине називани „руском фракцијом“. Претензије Пољске на ове територије нису оправдане. Пољаци треба да клече на границама Западне Украјине и траже од људи опроштај, због полонизације и дерусификације“, истакао је стручњак.

Филозоф и социолог Александар Дугин, предлаже да се речи шефа Спољне обавештајне службе схвати озбиљније. Према његовим речима, изјаве Сергеја Наришкина не одступају од истине. Међутим, имплементацију сценарија анексије западне Украјине Пољској, социолог сматра крајње мало вероватном, пошто ће Мађарска одмах изнети своје претензије на Подкарпатску Русију, а Румунија на Галицију и Буковину.

Као резултат, свега овога био би распад Украјине као независне државе. Социолог сматра, да агресивне планове пољским елитама намерно подмећу САД, како би их мотивисале да активно учествују у сукобу у Украјини.

Подела Украјине, сматра социолог, била би добар излаз и за Русију и за народе Украјине. Према његовим речима, Украјина као држава се никада није догодила.

„Сваки пут када је Украјина имала прилику да постане независна, пропала је на крвав начин. Украјинци су коначно изгубили право да стварају сопствену државу – из њих не излази ништа осим терористичке ноћне море“, изјавио је Дугин.

Међутим, ова опција, сматра он, никако не одговара колективном Западу. Према његовим речима, тамо нема ниједне државе која би се усудила да узме део Украјине, противно плановима руководства ЕУ и САД.

„Нема Пољске- постоје Европска унија и НАТО. Тако да ћемо морати да ослободимо целу Украјину, јер нећемо моћи ни са ким да се договоримо“, додао је Дугин.

Такође, филозоф сматра, да Русија није обавезна у својој спољној политици и посебно политици према нацистичкој Украјини, да се руководи принципима такозваног међународног права. Према његовим речима, концепти међународног права су део либералне теорије међународних односа, у којој државе, по сопственом нахођењу, признају или не признају постојање наднационалне правне власти.

„Ако признамо примат таквих инстанци као што су УН, Хашки трибунал или Европски суд за људска права, над националним законодавством, онда постоји међународно право. Ако практикујемо традиције реализма у међународним односима, онда међународно право не постоји. Постоје само аранжмани који се стално мењају између суверених ентитета.

Ако је јак субјект, биће једна структура односа, ако је слаб, биће друга. Све на свету ће се заснивати на томе како се земља носи са такозваном провером реалности. Питање граница се решава у зависности од тога, колико је држава јака да их сачува и заштити.

Ратови често постају таква „провера стварности“. Овај приступ ставља национални суверенитет изнад свих инстанци међународног права. Сада у Украјини имамо посла са управо таквим тестом који Русија мора да прође“, сажео је своје гледиште Александар Дугин.