Прочитај ми чланак

Дрма се брод! Млада лидерка Клауса Шваба подноси оставку на место премијерке…

0

Млада лидерка Клауса Шваба, Џасинда Ардерн најавила је оставку на место премијерке и лидерке Лабуристичке партије, рекавши да ју је више од пет година на функцији исцрпило и да нема енергију потребну да настави ту улогу.

Ардерн је одлуку објавила у четвртак поподне, рекавши да је током летње паузе за новозеландски парламент размишљала о својој будућности као премијерка и да је одлучила да би радије проводила више времена са својом породицом.

„Одлазим, јер са тако привилегованом улогом долази и одговорност. Одговорност да знате када сте права особа за вођство, а такође и када нисте“ , рекла је она присутнима на скупу посланичке групе Лабуристичке партије у граду Напиер. „Знам шта је потребно за овај посао. И знам да више немам довољно у резервоару да то учиним правдом. То је тако једноставно.”

Недавна анкета показала је да је подршка Лабуристичкој партији најнижа од када је она први пут ступила на дужност 2017. године као најмлађа жена на челу државе на свету, али је Ардерн негирала да је то утицало на одлуку. „Не одлазим зато што верујем да не можемо да победимо на изборима, већ зато што верујем да можемо и хоћемо, а потребна су нам нова рамена за тај изазов“ , инсистирала је она.

Ардерн ће напустити премијерову канцеларију најкасније 7. фебруара, али ће остати посланик бирачког тела за регион Маунт Алберт у Окланду до априла.

Следећи општи избори заказани су за 14. октобар и остаје нејасно ко би могао да је замени до тада, пошто је заменик лидера и шеф финансија Грант Робертсон рекао да се неће кандидовати за ту функцију упркос томе што се сматра непосредним фаворитом.

Лабуристи сада имају недељу дана да утврде да ли неки други кандидат може да заради више од две трећине подршке међу Лабуристичким клубом.

Потребно је подсетити да је Ардерн била једна о првих лидера која је увела бруталне KОВИД мере у својој земљи у којој је уведена присилна вакцинација и где су сва људска права била скрајнута.