• Почетна
  • СРБИЈА
  • Светогрђе или научни догађај који се не сме пропустити: Изложба лешева на Београдском сајму
Прочитај ми чланак

Светогрђе или научни догађај који се не сме пропустити: Изложба лешева на Београдском сајму

0

Данас, 23.10.2012., ће бити отворена шокантна изложба „Разоткривање тела“.
Забрањена у Француској и Израелу. Сумња да је реч о погубљеним Кинезима.

Она је и забрањивана и хваљена. Сматра се једном од најпосећенијих, али и једном од најосуђиванијих. Кажу да је најшокантнија и најконтроверзнија светска поставка данашњице. Изложбу балзамованих лешева видело је близу 30 милиона људи.

А у оправданост ових тврдњи увериће се и домаћа јавност. У Хали 3 „Београдског сајма“ у уторак ће бити отворена фасцинантна изложба „Разоткривање тела“, чији је аутор група светских научника-лекара.

Они са јаким стомаком ће до 17. марта следеће године свакодневно моћи да посматрају и уче о људској анатомији. Заинтересовани ће бити у прилици да виде све појединости скелетног, мишићног, нервног, респираторног, циркулаторног, репродуктивног, уринарног и система за варење.

Изложена људска ткива нису потопљена у течност, а органи су сачувани посебном методом презервацијом полимерима. У Београду ће бити постављено 180 експоната.

Француски суд недавно је ову изложбу забранио јер је, како је стајало у образложењу, непримерено користити лешеве у уметничке сврхе.

ЦЕНЕ
Публика ће експонате моћи да погледа сваког радног дана од 10 до 19 сати. Улаз за одрасле кошта 950, за студенте и пензионере 750, а за основце 450 динара. Породични пакет је 2.350 динара, док је за предшколце улаз бесплатан.

– Ово није никаква бизарна уметност, него научна и анатомска изложба људског тела – брецнуо се тада Паскал Беранардин, главни организатор ове уметничко-научне изложбе.

Француске судије су изразиле сумњу да су изложени експонати заправо тела кинеских затвореника осуђених на смрт.

– Сви експонати третирани су достојанствено и у складу са дубоким поштовањем које са пуним правом заслужују – каже Јелена Зорић, пи-ар „Разоткривања тела“, и додаје да нема ни трунке истине у тврдњи да су изложена тела кинеских дисидената.

– Експонати које користимо су завештани у научне сврхе – каже Зорић.

Ова поставка пут света кренула је из Атланте и до сада гостовала у готово свим већим градовима света. Пре Београда гостовала је у Љубљани, где је изложене експонате погледало 80.000 људи.

Више од 100.000 Загрепчана уживало је у анатомији човека са раздаљине мање од пола метра, док је у Будимпешти изложбу посетило 250.000 Мађара.