Прочитај ми чланак

„Све мање шансе за улазак Србије у ЕУ“

0

Посланик Социјалдемократске партије Немачке у Бундестагу Јосип Јутаровић изјавио је данас за портал Јуропијан Вестерн Балканс (ЕWБ) да због тренутне политике Србије, као и јачања крајње деснице у Европској унији, Србија има све мање шансе да постане чланица Европске уније (ЕУ).

Јуратовић, који је и председник Одбора за Западни Балкан у немачком парламенту, напомиње да су
друштва у ЕУ јако скептична око проширења, јер им управо десница намеће тај страх на једној страни, а на другој страни земље које желе у ЕУ саме не стављају демократске вредности у први план.

Све у свему, захваљујући тренутној политици Србије и, с друге стране, јачању радикалне деснице у ЕУ, Србија по питању уласка у ЕУ има све мање шансе, што, очигледно, одговара власти у Србији, оценио је Јуратовић.

Јуратовић је навео да у самој Немачкој радикална десница нема толики значај као, на пример, у Француској и Италији, али њено јачање може иритирати Европу и довести Немачку у ситуацију фактора несигурности по питању опстанка ЕУ.

Радикална десница Немачке отворено заговара излазак из ЕУ, што би на крају довело до такозване балканизације Европске уније. А што би то значило, управо би земље Западног Балкана требале знати, нагласио је Јуратовић.

Говорећи о могућем реизбору Урсуле фон дер Лајен, представнице немачке ЦДУ/ЦСУ странке, за председницу Европске комисије, Јуратовић је навео да се прво у јулу мора конституисати Европски парламент, а после тога следи избор комесара и избор председништва.

„По мојој процени Фон дер Лајен ће добити подршку Европског парламента, али у јакој коалицији десно конзервативних и лево прогресивних странака демократских вредности“, закључио је Јуратовић.