Прочитај ми чланак

Кинези и Миленијум тим граде ЕКСПО 27: Власт покушава да сакрије где ће отићи паре

0

Представници српске власти на челу са Александром Вучићем претходних дана интензивно рекламирају изградњу Националног стадиона и Експо центра, односно будућег Београдског сајма. Ипак, од јавности су сакривени детаљи ко ће све то гради, колико су вредни уговори, ко су извођачи и подизвођачи... Екипа "Нове" била је на лицу места у Сурчину где су у току припремни радови и открила да је за извођача одабрана кинеска фирма. Као њен подизвођач појављује се предузеће које је у власништву "Миленијум тима", компаније блиске СНС.

Александар Вучић открио је недавно током обраћања да је за локацију Београдског сајма потписан уговор са „Београдом на води“ још 16. марта, а да јавност не зна практично ниједан детаљ о томе. Он је на истој конференцији представио пројекте у оквиру којих се налазе линијска инфраструктура, национални фудбалски стадион, објекти будућег сајма и међународне специјализоване изложбе Експо 2027.

И док је јавност обавештавао како ће Београд имати један од најлепших стадиона у Европи и Експо, припремни радови су већ били у току, а уговор за њих је очито већ био потписан. Знало се и ко је извођач и ко је подизвођач радова.

На градилишту недалеко од Београда постављена је грађевинска табла. На њој пише да је реч о пројекту „изградње линијске инфраструктуре за потребе развоја нове области у оквиру изградње Националног фудбалског стадиона на територији Сурчина“.

Реч је о извођењу припремних радова за потребе изградње саобраћајница за развој новог округа у зони Националног стадиона, који обухватају „рашчишћавања терена, скидање хумуса, обраду подтла, израду тампонског слоја подтла, израду и заштиту дела насипа“.

Уговор за ове радове потписан је још 27. априла, а одобрење за градњу издато је 16. марта, односно истог дана кад је држава земљиште Београдског сајма тајно продала Београду на води.

Припремни радови почели су 22. маја и трајаће 14 месеци. Судећи по изјави председника Александра Вучића, вредност уговора износи 98 милиона евра.

„То ће бити нови град у граду. То ће бити ширење Београда недалеко од аеродрома. Са друге стране, ту је већ градилиште где радимо те припремне радове на првих 100 хектара и где је потписан уговор од 98 милиона евра“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Занимљиво је да је за извођача радова изабрана кинеска фирма – „Power Construction Corporation of China ltd.“, огранак Београд. Реч је о државном грађевинском предузећу из Кине, које, како је објављено на е-капији, обезбеђује и инвестиције и финансирање, а та компанија биће ангажована на изградњи прве две линије метроа. Тај посао добила је без тендера.

Ова фирма је била ангажована на изградњи путева у Србији, али се не могу видети уговори који су склопљени са њом на порталу јавних набавки. Најчешће се послови за кинеске фирме обезбеђују на основу међудржавних уговора, што значи мимо тендера.

На лицу места могу се видети машине и камиони који раде на рашчишћавању терена, као и знак фирме „Мостоградња инг“. Није реч о некад грађевинском гиганту, које је у међувремену отишло у стечај, него о фирми која је у стопроцентном власништву „Миленијум тима“.

„Мостоградња“ и „Мостоградња инг“ склопиле су уговор о стратешком партнерству. Тада је било у плану да фирма „Миленијум тима“ преузме део радника из поменуте државне компаније и закупи њену производну халу у Батајници.

Иначе, за јавност и није велико изненађење што је та фирма добила посао, будући да је њен власник неретко са државом или предузећима који су ангажовани на великим пројектима склапао вредне уговоре. Круна свега била је одлука државе да угледни Институт Јарослав Черни прода по почетној цени од 2,58 милиона евра управо Миленијум тиму и конзорцијуму у којем је седам директора тог института.

Да постоји одређена веза између СНС и Миленијум тима потврђује и случај где је сувласник фирме, Иван Бошњак делио поклоне са логоом СНС старијим суграђанима и то у простојима СНС на Бањици. Он је био и међу званицама прославе Видовдана у хотелу Југославија коју су организовали напредњаци.

Та фирма ангажована је на пројекту „Београд на води“ од самог почетка. Крајем 2018. године добили послове градње станова за припаднике служби безбедности у Нишу и Врању.

Документ до кога је дошла Нова.рс, показао је да је компанија купила 200 хектара пољопривредног земљишта у околини Лесковца од некада велике и успешне компаније НАВИП, која је отишла у стечај. Сем вредног земљишта са шумом и виноградима, предузеће повезано са власницима „Миленијум тима“, од компаније НАВИП у стечају купило је и вештачко језеро.