Прочитај ми чланак

Путин понудио нову формулу за заустављање рата! Ово су услови…

0

Владимир Путин је понудио нову формулу за заустављање украјинског сукоба – преговорима.

Наступивши пред широким саставом Министарства иностраних послова РФ, саопштио је да Украјина – пре почетка преговора – мора да повуче своје трупе са читаве територије нових региона Русије – Луганске и Доњецке Републике, Херсонске и Запорошке области.

Притом је нагласио: „Са читаве територије тих региона у административним границама које су имали у време њиховог уласка у Украјину“.

Шеф руске државе је напоменуо да ће непријатељства престати одмах након што кијевске власти пристану на овај услов:

„Чим Кијев изјави да је спреман за такву одлуку и почне реално повлачење трупа из тих региона, а такође и званично обавести о одустајању од планова за улазак у НАТО, наша страна ће одмах, буквално истог минута, објавити да прекидамо ватру и започињемо преговоре. Понављам, урадићемо то одмах“.

Путин је оценио да су услови које је изнео „веома једноставни“.

Такође је указао да су Москви за мирно решење потребни неутрални, ванблоковски и ненуклеарни статус Украјине, њена демилитаризација и денацификација.

Нагласио је да је то принципијелна позиција Русије, са којом су се и украјински преговарачи били генерално сложили током преговора у Цариграду 2022. године.

Руски лидер је напоменуо да преговорни процес мора у потпуности обезбедити права, слободе и интересе грађана који говоре руски у Украјини, а да „нове територијалне реалности“, односно – статус Крима, Севастопоља, Доњецка, Луганске и Доњецке Републике, Херсонске и Запорошке области као субјеката Руске Федерације – морају бити признати“.

Додао је: „Убудуће све ове основне, фундаменталне одредбе морају бити записане у облику фундаменталних међународних споразума. Наравно, све ово подразумева и укидање свих западних санкција Русији“.

Шеф руске државе је у наставку рекао:

„Нагласићу главну ствар: суштина овог нашег предлога није нека врста привременог примирја или обуставе ватре, што Запад жели да би надокнадио губитке ипоново наоружао да би га припремио за нову офанзиву. Понављам, не ради се о замрзавању сукоба, већ о његовом коначном завршетку“.

Председник РФ је додатно прецизирао: чим Кијев почне повлачење трупа из делова руских региона под његовом контролом, Москва ће бити спремна да започне преговоре без одлагања.

Он је додао да Русија данас даје нови мировни предлог, а ако га Запад и Кијев одбију – то бити њихова политичка и морална одговорност за наставак крвопролића.