• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из централне Србије 05.09.2012. Празник анимације у Чачку
Прочитај ми чланак

Вести из централне Србије 05.09.2012. Празник анимације у Чачку

0

Чачак:  У главни такмичарски програм шестог Међународног фестивала анимације „Аниманима”, који се у Чачку одржава од 6. до 9. септембра, увршћена су 62 филма из 21 државе. Уметнички директор фестивала, Милен Алемпијевић, наводи да међу филмовима разноврсних анимацијских техника и поетичких приступа има пуно нових остварења која крећу у походе на награде на најзначајнијим светским фестивалима, у Ансију, Рио де Жанеиру, Отави и Загребу.

 – Гран при фестивала, традиционални „Златни штифт”, припашће филму који буде најбољи по оцени међународног жирија. Чине га Џоан К. Град из САД, добитница Оскара 1992. године за филм „Мона Лиза силази низ степенице”, Андреас Хикаде из Немачке, један од најзначајнијих савремених аниматора у Европи, и Изабел Ергера из Шпаније, прошлогодишња добитница „Златног штифта”. Биће додељена и специјална награда жирија „Ц&М специал” за најбољу анимирану рекламу или музички видео, и посебна признања за режију, сценарио, анимацију и дизајн звука. Поред тога, и ове године гласаће и публика, бирајући најбољи филм по својој мери – каже Алемпијевић за „Политику”.

 У току посебних програма ове смотре биће приказане ретроспективе фестивалских гостију, Џоане Грац и Андреаса Хикадеа, а новина на српском културном простору биће свакако анимирани филмови из шпанске покрајине Баскије, који се овде приказују у сарадњи са филмском установом „Кимуак” из Сан Себастијана. Филмови неких будућих мајстора анимације заступљени су у програму „Школа у гостима” који је ове године окренут познатој немачкој филмској академији Баден Виртемберг. Програм „Студио у гостима” доноси остварења студија „Филм Билдер” из Штутгарта, у избору његовог оснивача и директора Томаса Мејера-Хофмана.

 – У фестивал је ове године први пут увршћен такмичарски програм филмова за децу и младе, од којег очекујемо да постане важно место за сусрет најмлађих гледалаца са светом анимације. У саставу овог програма биће приказано 18 филмова из 13 држава, а жири овог програма сачињаваће млади редитељи и аниматори из Србије, Мина Цветиновић и Крунослав Јовић, и немачки продуцент Николас Палме. Они ће најбољем филму у овој конкуренцији доделити награду „Перископ” као главну, и још три специјалне – истиче Алемпијевић.

 Поклонике дугометражних филмова на овом фестивалу очекују романтична исповест о старом мађионичару, „Илузиониста” Силвана Шомеа (80 минута), љубавна прича са укусом џеза „Ћико и Рита” (94 минута) Тона Еранда, Хавијера Марискала и Фернанда Труебе, и комедија „Јеж Јержи” (75 минута) пољског редитеља Војтека Вавчика, који ће у посебној фестивалској презентацији описати поступак рада на овом филму.

 Најважнији пратећи програм „Аниманиме 2012” јесте изложба стрипа најпознатијег српског аутора Александра Зографа. Он ће се представити таблама стрипа које су објављене у магазину „Време”, као и колекцијом плаката. Публика ће га чути и видети последњег фестивалског дана на предавању насловљеном „Свет по Александру Зографу”.

 Шпицу фестивала урадио је Тома Пан, редитељ и аниматор из Београда, а свечаност отварања је 6. септембра у 19 сати у великој дворани Дома културе, уз специјалну пројекцију програма канадске куће „Сташ магазин”. Приређивач фестивала је Дом културе у Чачку а покровитељи овај град и Министарство културе Републике Србије.

 

 

Смедерево: Страх од репризе штрајка
Радници смедеревске железаре траже реакцију владе. Покретање пећи – 100 милиона долара. На плаћеним одсуствима је близу 4.000 радника, а њих око 1.300 ради на одржавању

 – Не желимо репризу великог штрајка из 2003. године. Ако не уваже наше захтеве, довешћемо 5.200 радника у фабрику или изаћи на ауто-пут, прете синдикалци

 – Синдикати железаре Смедерево траже хитан састанак са Радном групом за железару и информације о државном плану за челичану. Тендер истиче за пет дана, производња није покренута иако је најављивано, а уколико социјални дијалог изостане, синдикати прете протестима. Како је најављено из Владе, тендер ће бити поништен, јер се за Железару преговара са озбиљним играчима.

 Док су ударне вести изјаве државних чиновника о испитивању спорне приватизације “Сартида”, поништавању тендера и новим преговорима, стрпљење 5.200 радника Железаре је, очито, на измаку.

 Сидникати су искључени из државног управљања фабриком, а у последњем писму од председника Владе Ивице Дачића и министра финансија Млађана Динкића траже хитан дијалог.

 – Због некоректног понашања Владе Србије, која се ставила на страну компаније “Ју-Ес стил”, 2003. године имали смо штрајк који је трајао 37 дана. Синдикати и запослени не желе репризу – каже се у отвореном писму Влади.

 Производња у железари привремено је обустављена почетком јула на рок до 1. септембра, али високе пећи и даље стоје. За покретање производње, према сазнањима “Новости”, потребно је око 100 милиона долара и најмање 45 дана од тренутка покретања поступка набавке сировина – руде и кокса. То значи да и када би набавка кренула данас, пре краја октобра пећи не би могле да се потпале.

 На плаћеним одсуствима је, већ месецима, близу 4.000 радника, а њих око 1.300 ради на одржавању, овакво стање месечно државу, према незваничним проценама, кошта око десет милиона евра.

 

Ужице: Мање ученика и вишак наставника
Ове школске године на подручју Златиборског округа у први разред основне школе уписано је 2.513 ученика. Према подацима Школске управе за тај округ, чије је седиште у Ужицу, то је 99 ученика мање него прошлог септембра. У Ужицу је 54 ученика мање, а остатак у основним школама у Пријепољу, Прибоју, Ариљу и Новој Вароши.

 – Чињеница је да се наставља тренд смањења броја ученика који се уписују у први разред основне школе, али је он знатно успорен. Примера ради, у периоду од 1993. до 1999. године, када смо имали драстична смањења, у једној школској години било је од 600 до 700 ученика мање – подсетио је Миленко Николић, просветни саветник у тој управи, додавши да је ове школске године смањен и број ученика у средњим школама и то за скоро десет одељења у целом Златиборском округу.

 Осим смањења броја ученика, смањује се и број наставника, који постају технолошки вишак, јер престаје потреба за њиховим радом.

 – Број наставника за чијим радом је престала потреба стално се мења и 47 наставника, који су били технолошки вишак, већ су распоређени у друге школе. Препорука Министарства просвете је да се технолошки вишкови не отпуштају, него да имају предност приликом запошљавања у другим школама, истакао је Николић додавши да у том округу постоји и петнаест наставника који су технолошки вишак, а који нису распоређени на друга радна места.

 – Ако не успемо да их распоредимо, они ће од Министарства просвете примати плату све док не добију отпремнину – казао је наш саговорник, указавши и на проблем 39 наставника који раде са смањеном нормом, за које је навео да не могу да буду технолошки вишак све док потпуно не буде престала потреба за њиховим радом.

 И поред тога што се раније смањивао број одељења у основним и средњим школама, број просветних радника остао је исти, због, како наш саговорник објашњава, увођења нових предмета, попут веронауке, грађанског васпитања, другог обавезног страног језика у основној школи, информатике од петог до осмог разреда и других активности.

 – Међутим, сада је потребно да се усклади број одељења са бројем запослених у просвети – каже Николић, истакавши да школама у том округу стално недостају професори математике и физике, а повремено и професори музичке културе.

 – Колеге које су проглашене за технолошки вишак покушавамо да распоредимо на радна места људи који одлазе у пензију. Међутим, дешава се да у пензију одлазе професори математике или физике, па како немамо технолошких вишкова за те предмете, морамо да распишемо конкурсе – закључио је Николић.

 Штрајк само у Прибоју

 Према подацима Школске управе, штрајк упозорења јуче је био организован у школама у Прибоју, док су друге школе у Златиборском округу радиле.

 Нема пријава за мито

 На питање да ли је било пријава за куповину радних места у школама на подручју Златиборског округа, Николић је за Данас рекао да та школска управа „није добила ниједну писану пријаву о томе“.

 

Крагујевац: Енергетика тражи поскупљење
Једини дистрибутер топлотне енергије у Крагујевцу, „Енергетика“, упутила је захтев Градском већу за повећање цене грејања за 40 одсто.

 Веће ће, након сагледавања релевантних параметара да донесе одлуку о томе, а да ли ће и колико грејање заиста да поскупи, остаје да видимо.

 Подсећања ради, „Енергетика“ је корекцију цене тражила и пред прошлогодишњу грејну сезону, али је Град тада, уместо тражених 25, одобрио 10 одсто, што је по квадрату било за око шест динара више. Од тада до данас, пошто се услуге „Енергетике“ равномерно плаћају током целе године, грејање једног квадрата стамбеног простора кошта 65 динара.

 У начелу, цена градског грејања прати инфлацију на свим осталим нивоима, па се сваке године бележи мањи ли већи раст. Дакле, 2011. је то било за 10 одсто, а 2010. за 15, наспрам тражених 35 процената.

 Иначе, „Енергетика“ у Крагујевцу има око 18.000 корисника и већ неколико година је предузеће у реструктурисању. Град има амбиције да оно прерасте у јавно предузеће, како би имао потпуну контролу над снабдевањем становништва топлотном енергијом, али за сада „Енергетика“ послује по тржишним условима, уз уговор са градом по којем мора да добије сагласност за сваку промену цене.

 

Извор: Политика, Вечерње новости, Данас, www.sumadijapress.co.rs