Прочитај ми чланак

Ужице тренутно најзагађенији град у Србији

0

Ужице је тренутно најзагађенији град у Србији, показују подаци апликације за мерење квалитета ваздуха X ECO.

Пожар на депонији „Дубоко“ у овом граду на западу Србије избио је трећег маја. Међутим, иако је Ужице тренутно прво на неславној листи најзагађенијих градова, треба напоменути да концентрације опасних честица ПМ 2.5 И ПМ 10 нису у порасту и да су просечних вредности за ово доба године.

Поред Ужица, на листи најзагађенијих градова су и Чајетина, Аранђеловац, Шабац, Бајина Башта, Рашка, Суботица, Прибој, Косјерић и Пријепоље. Изузев Ужица, Чајетине и Аранђеловца, где је ваздух оцењен као „средње загађен„, у другим поменутим градовима је „прихватљив“.

Вујовић сазвала хитан састанак због распламсавања пожара на депонији

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић сазвала је данас у Ужицу хитан координациони састанак надлежних служби како би се организованом и брзом акцијом пожар на депонији „Дубоко“ што пре ставио под контролу.

„Ситуација је, у односу на јутарње часове, доста боља“, поручила је Вујовић у Ужицу, где се пожар на депонији у раним јутарњим сатима поново распламсао услед одрона дела депоније, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Вујовић је рекла да је због неопходности хитне реакције, поново данас у Ужицу и да је одржала састанак надлежних служби, на којем су одредили приоритетне активности.

„За грађане је важно да знају да су све службе које могу да допринесу укључене и да се неуморно ради на решавању проблема“, рекла је Вујовић.

Пожар гасе хеликоптери

Како је Нова већ писала, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације стигли су хеликоптери па је гашење пожара на депонији „Дубоко“ настављено и из ваздуха. Поред ватрогасноспасилачких јединица из Ужица, Ивањице и Бродарева, сигло је појачање и из Краљева и Крагујевца. Процена за стање пукотине коју је по свему судећи изазвала експлозија још увек није завршена. Ватрогасци су ангажовани на рубним деловима пожара док се средишњи део где се пукотина налази гаси из ваздуха.