Прочитај ми чланак

Патријарх Порфирије: Пре или касније отвориће се врата Пећке патријаршије за све

0

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ, у Храму Светог Саве на Врачару, да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејијма да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће пре или касније врата тог манастира бити отворена за све.

„Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Сабор, требало је да то буде данас Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку патријаршију“, рекао је Порфирије на крају литургије.

Истакао је да је косовске власти затвориле административни прелаз Мердаре за њега и архијереје СПЦ.

„Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи божијој и то није без неког смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећеке патријаршије пре или касније по промислу божијем отворити не само за нас већ и за све људе“, истакао је Порфирије на крају архијерејске литургије.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.

Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави, поручио је патријарх српски Порфирије.

Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.

Литургијом и свечаним заседањем владика данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.