Прочитај ми чланак

Оскрнављена Црква Свете Тројице код Пећи: „Не желимо цркве, ислам је једина права

0

Непозната лица су провалила и исписала графите у цркви, међу којима су и поруке "Алаху Екбер", као и на "уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту" и "не желимо цркве, желимо џамије...ислам је једина права вера!", на албанском језику

У селу Накло код Пећи непознати починиоци провалили у цркву посвећену Светој Тројици, која се реновира, и по зидовима су исписали графите са порукама верске мржње, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Према извештају који је Епархији доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица су провалила и исписала графите у цркви, међу којима су и поруке „Алаху Екбер“, као и  „Уклоните цркву одавде, само муслимана има ту“ и „Не желимо цркве, желимо џамије, ислам је једина права вера!“, на албанском језику.

Посебно је забрињавајућа чињеница да је инцидент уследио након одлуке косовских власти да патријарху и епископима Српске Православне Цркве забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење свете литургије и почетак редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка Патријаршија, како се то чинило још од 14. века, указују из Епархије рашко-призренске.

Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због најновијег напада на цркву Свете Тројице.

„Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и посебно су учестали последњих месеци. Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице и Српске православне цркве“, поручује Епархија рашко-призренска.

Црква Свете Тројице је спаљена је у мартовским нередима 2004. године, а обнова је почела 2020. године када су очишћене порта и гробље.

Касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви.

У овом селу је пре 2004. живело 300 православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела.