Прочитај ми чланак

Јовановић: Ово нису избори, ово је зона сумрака

0

Председник Новог ДСС Милош Јовановић изјавио је у емисији Н1 Студио Ливе да верује да је "дубоко неисправно учествовати у фарси коју СНС назива избори за Београд".

– Кад једна власт нема више легитимитет, кад имате земљу где је урушена демократија, свеопште лудило, сад већ ово постаје зона сумрака са свим догађајима последњих дана и лажним, фалш изборима у Београду, остаје људима да се сами боре, да узму правду у своје руке, што наравно није добро, али када немате институције, кад су заробљене од стране владајућег режима, онда то овако изгледа. Плашим се да ће бити све више оваквих сцена у будућности, последњи је час да се полако призовемо памети и почнемо да радимо квалитетније – каже Јовановић.

Истиче да је „највећа одговорност на Александру Вучићу“.

– На режиму, на атмосфери коју је направио, али не може се рећи да смо се ми из опозиције показали као сјајни, да смо били на висини задатка – каже он.

Додаје да према опозицији која је одлучила да на изборе изађе „није оштар“, већ да је ово „заиста зона сумрака“.

– Слушам како ће они да се жале Уставном суду зашто им неко не дозвољава да крше закон, постаје трагикомично, зона сумрака у сваком погледу, сад се неко жали зашто не може да крши закон, који је сам донео у договору са влашћу. Нисам оштар него се питам до ког нивоа бесмисла ћемо да доведемо ситуацију у земљи – каже он.

Појаснио је да, кад је рекао да је „учешћем у изборима део опозиције у колаборацији са Вучићем“, није мислио да било ко има договор са њим.

– Стварно мислим да нико нема, стварно мислим да су опозиционе странке, недосрасле, незреле, али опозиционе. Не мислим да неко има договор са Вучићем, нити сам то рекао зато што су одлучили да изађу, него што сад већ праве озбиљну штету, јер су учествовали у стварању привида да су се услови побољшали. Дају алиби Ани Брнабић да каже оно што се и рекла – да опозиција више нема права да се буни, а не да ништа није промењено, него смо нека законска решења погоршали – каже Јовановић.

СНС ће, сматра он, да наставља миграције.

– Само ће да крене пре. Све је потпуна катастрофа и на све то се жале што су очигледно иза затворених врата имали дату реч да ће ово моћи да се крши, да закон може да се крши. До сад смо знали да СНС крши закон, а сад они то кажу, дођу и кажу имали смо договор. После свега иду на Уставни суд, како би рекао шта – добро, кршите закон. Људи, ово више није држава, ово је Мапет шоу. Ја као Србин, демократа, грађанин ове земље, неко ко понешто зна и неке дипломе има, стварно се питам где је крај, хајде да укинемо све, ово више нема смисла – каже он.

Објаснио је и зашто Нови ДСС излази на изборе у другим градовима.

– Знате како се мери принцип једнакости и доследности, једнак третман за исте ситуације, нису исте. Не само што је Београд главни град, у Београду су локални избори били, покрадени су, нико није суштински негирао ту миграцију бирача, у тој сразмери, имамо крађу која је документована, а затим Малу Крсну, да су након децембра наставили да пријављују фиктивно бираче. Мислим да се то дешава и да ће се дешавати, али овде су избори били, овде се понављају. За Београд се води спор пред Уставним судом, у Новом Саду се не води, у Нишу се не води, тамо се избори тек сад одвијају. Ако ме питате да ли верујем да ће бити малверзација, верујем, зато сам дао писмо и препоруку свим локалним одборима да се излазе на изборе – каже он и додаје да им је дао „слободу и одговорност“.

На питање шта ће радити ако се неизлазак на изборе покаже као погрешна одлука, каже да „не може да буде погрешна одлука кад нисте саучесници у крађи“.

– Нека буде и да нестанемо због тога, била би ме срамота да сада гостујем код вас и причам о програму за Београд, после Мале Крсне и Арене била би ме срамота. Верујем да је дубоко неисправно учествовати у фарси коју СНС назива избори за Београд, шишање оваца у режији Вучића и Кристофера Хила – каже он.

Мишљења је да бирачи „разумеју поруке да кад је различита ситуација може да захтева различите третмане“.

Истиче да „нису у кампањи“.

– То су локалне самоуправе, тамо где воде кампању, воде без мене, лого могу да користе, али име и лик не. Рекао сам и у писму, на мене у кампањи не рачунајте. Нелогично је да локалне изборе стално покрива лидер странке – сматра он.

Драган Ђилас је позвао све опозиционе странке да одустану од избора. Јовановић каже да ће „имати проблем да седне за сто са њима“.

– Имаћу потешкоћа, јер, јутрос је Ратко Фемић код вас рекао, вукли су нас за нос, хајде нас, вукли су и грађане. Жао ми је што ПроГлас неће да изађе мало озбиљније, у том документу стоји да поновљени избори у Београду неће бити ни слободни ни поштени, и да на њих нећемо пристати. Ко не поштује реч, тешко можете да сарађујете после са њим. Имаћу проблем, не значи да због опште ситуације, одговорности, нећу, али направили су велику штету, то што су урадили, огромну штету су нанели, не само опозицији, држави, борби за услове, демократији. Јуче и данас присуствујемо томе да они кажу да је противзаконито, али су имали обећање власти да ће ићи мимо закона који су заједно донели, то је надреално. Ја не знам да ли грађани схватају бесмисао ове ситуације – каже он.

Како је рекао, „2. јуна ћете имати нелегитимну власт у Београду“.

– Колико нелегитимну, то ће зависити у великој мери од нас. Ђилас их је позвао да се повуку, мени би било испод части да им се обраћам после свега. У полтиици време увек све покаже, дивота – каже он.