Прочитај ми чланак

ЗВЕЗДA И ПAРТИЗAН НA ДНУ: Вечити су фењераши на табели коју нисте приметили

0

Огромне разлике у пласману суперлигаша кад се баци поглед на две табеле

149-veciti-derbi-fk-crvena-zvezda-fk-partizan-30

Фото: Вечерње новости

Приближавамо се завршници јесењег дела сезоне – 14. децембра ће бити одигране последње утакмице Суперлиге у 2016. години.

 Два кола до краја, и “узимању” јесење титуле најближа је Црвена звезда, која има шест бодова више од Партизана и Војводине.

Међутим, када је у питању једна друга табела – вечити ривали су на самом дну, а шампион је фудбалски клуб Бачка.

У питању је листа која је формирана заједно са новим системом такмичења, пред сезону 2015/2016, а то је “фер плеј табела”.

Фудбалски савез Србије је тада донео нови Правилник о оцењивању поштовања правила фер-плеја, оформио Комисију за фер-плеј, и установио награду за фер-плеј на основу “Фер-плеј листе ФСС” и “Дан фер-плеја”. Све је покренуто у складу са документима које су прописале ФИФA и УЕФA.

Како се оцењују клубови?

Делегати попуњавају образац о фер-плеју о актерима утакмица, уз консултације са судијом и посматрачем. За оцењивање се у обзир узима пет критеријума: жути и црвени картони, поштовање противника, поштовање судијске екипе, понашање званичника екипа и понашање гледалаца.

На овај начин, ФСС жели унапређење и афирмацију фер-плеја као једног од основних принципа у спорту.

Дакле, шампион је Бачка са коефицијентом 8.37, следи прошлогодишњи шампион Јавор из Ивањице (8.36), а на трећем месту је Металац из Горњег Милановца (8.32).

Црвена звезда је претпоследња, из коефицијент 7.64, а Партизан последњи са 7.53.

Погледајте две потпуно различите табеле Суперлиге.

feplej-tabela