Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ НАМ ОТИМАЈУ СВУ ДЕЦУ: У Партизану и Звезди играју само три кошаркашка талента!

0

Kadetska-kosarkaska-reprezentacija-Srbije-620x350

Шта се то дешава са српском кошарком кад све више младих кошаркаша испод 16 година одлази да тренира и игра у иностранству. Од 20 чланова кадетске репрезентације чак деветорица играју у иностранству.

Годинама су у Србији, али и бившој Југославији кошаркашки клубови Црвена звезда и Партизан били најбоље одскочне даске за младе кошаркаше.

Талентовани клинци су долазили у Београд из мањих средина, или из мањих беогрдаских клубова у Звезду и Партизан са надом да ће једног дана постати сениорски асови и заиграти за неки јак клуб у Европи или НБА.

Сетимо се Уроша Трипковића, Новице Величковића, Косте Перовића, Николе Пековића, Ненада Крстића који су долазили у Партизан са 16 година и постајали асови, или Тадије Драгићевића, Владе Радмановића, који су играли у Звезди као клинци..

Али, шта се то дешава са нашом кошарком последњих година?

Ситуација се драстично променила. Сада талентовани клинци са 14,15 16 година радије иду у иностранство него што долазе у Звезду и Партизан..

Зар је могуће да се у иностранству боље ради? Или су можда бољи услови тренинга? Или има више новца? Могуће да је од свега помало, али то је тужна истина.

Ако погледате шири списак кадетске кошаркашке репрезентације Србије (до 16 г) видећете да на њему од 20 играча чак деветорица играју у иностранству!?

То је до пре пет година било незамисливо.

Kadetska-reprezentacija-Srbije-670x515

Од њих деветорице на ужи списак од 12 играча прошла су петорица, тако да је наша екипа на турниру у Турској (31. јануар – 7. фебруар) имала седам играча из домаће лиге и пет “странаца”.

СУШТИНА ПРОБЛЕМА

Суштина овог проблема је у три ствари! Прво, Фиба Европа је дозволила да играчи пре 18 године могу да напусте своју земљу и играју у другој и тако дректно осакатила Србију као највећег извозника талената. Други је тај да родитељи и агенти играча. (О да сви и у тим годинама имају агенте који их заступају) више верују клубовима у иностранству него Звезди и Партизану…

Треће је да и мањи клубови више желе да њихов играч оде у Италију, Шпанију, Турску јер ће добити макар неко обештећење . Од српских клубова нема шансе да добију више од неколико стотина хиљада динара, док се из Италије и Шпаније могу добити и неколико хиљада евра, што је за мали клуб веома велика сума…

На турниру у Коњи селекција Србије је заузела 9. место победивши Црну Гору 66:56, а међу најбољима су били Лазар Николић и Филип Петрушев двојица странаца из Стела Азуре и Лаборал Куће…

Ако сте мислили да су они најмлађи који одлазе у иностранство, варате се!

И генерација годину дана млађа од ове, значи играчи рођени 2000. године већ имају тројицу која играју у иностранству. Конкретно у Италији и Шпанији.

Питање дана је када ће Србија у млађим репрезентативним селекцијама да има више играча из иностранства него из домаћих клубова.

Такође, питање је када ће неки Србин са 19 година да затрпа поенима вечите ривале у Евролиги играјући у дресу Реала, Барсе, Арманија и др. Класичан пример је Хрват Марио Хезоња,који има 19 година а узданица је Барселоне и Звезду је разбио у првом мечу у Евролиги (срећа његова па хрватски клубови не играју ТОП 16)

Слично ће бити и за коју годину када неки наш клинац буде затрпавао Партизан и Звезду у најјачем такмичењу.

Једино што је добро у целој причи је да ће бар репрезентација имати користи од тих момака, ако их не убеде да промене национални дрес…

(telegraf.rs)