Прочитај ми чланак

СРБИН ГЛAВНA ТЕМA НA ОСТРВУ: Линекер брани Николића од љутих Енглеза (ВИДЕО)

0

trener marko nikolic

Лондонски Гардијан и ББЦ обрушили се на нашег тренера, који је свог играча у Олимпији назвао „црним идиотом“, док га славни ас ипак штити.

Непримерена изјава тренера Олимпије Марка Николића којом је фудбалера Блесинга Елкеа назвао „црним идиотом“ наишла је на осуду европске јавности, а у критикама на рачун српског тренера предњаче Енглези.

Тако су јуче лондонски медији Гардијан и ББЦ осудили поступак тренера љубљанског тима. Марко Николић (37) био је љут на Нигеријца јер је Олимпија, која се бори за титулу првака Словеније, тек у 90. минуту код куће изједначила против Заврча (1:1) управо голом Елекеа. Уместо да узме лопту и однесе је до центра како би се игра одмах наставила, он је отишао да слави с навијачима, што је изнервирало Николића, па је неконтролисано и у афекту узвикнуо:

– Види идиота црног! Идиоте, бре!

Све су то забележиле камере телевизије и иако се Марко Николић јавно извинио Елекеу, Олимпији и јавности, бивши тренер Рада и Партизана није могао да прође без осуда из Европе. Иначе, Николић ужива поштовање и симпатије словеначке спортске јавности. Тамошњи новинари га зову профи Марко јер су одушевљени његовом посвећеношћу послу, залагању на тренинзима и целокупним радом у Олимпији. Кажу да се до сада увек понашао пристојно и професионално.

Енглези су чак отишли толико далеко да су направили причу с Гаријем Линекером на тему расизма у фудбалу.
– На терену сам се наслушао разних ствари, и да играчи једни другима кажу нешто што не мисле. Много тога се каже у афекту, у жару борбе. Играчи у свлачионици не гледају ко је црн, ко је Јапанац… Увек ће бити појединачних инцидената зато што је фудбал емотиван и страствен спорт – рекао је Линекер за Гардијан.

Нема отказа

Газда Олимпије Милан Мандарић, Србин с америчким пасошем, ставио је тачку на ову тему:

– Олимпија поштује правила спортског фер-плеја, као и различитост раса, религија и осталих друштвених појава. У овом случају, након пажљивог разматрања проблема, односно састанка с Николићем и Елекеом, закључили смо да наш тренер није расистички увредио играча. Николићева реченица изречена је у афекту како би се дошло до победе. Не желимо олако да се одрекнемо младог и талентованог тренера.

Извор: Курир