Прочитај ми чланак

ШОК У AРЕНИ – Звезда Топ 8 тражи у Загребу!

0
ФОТО: КК Црвена звезда

ФОТО: КК Црвена звезда

Црвена звезда поражена је од Дарушафаке пре 18.000 навијача у Београдској Aрени у мечу 13. кола групе Е Топ 16 фазе Евролиге – 80:61.

Српски и регионални шампион је тако пропустио прилику да се коло пре краја пласира у Топ 8 фазу Евролиге, а нову прилику за историјски успех имаће против Цедевите у Загребу наредног петка.

Црвено-бели сада имају седам победа и шест пораза, а даље могу и у случају да првопласирани Фенербахче у петак савлада Aнадолу Ефес код куће. С друге стране, Дарушафака, која је без шанси за пролаз остала још пре неколико кола, заузима шесто место са четири тријумфа и девет неуспеха.

Евролига – група Е – Топ 16:

Локомотива Кубањ – Уникаха 81:60
Црвена звезда – Дарушафака 61:80

петак:
19.30 Фенербахче – Aнадолу Ефес
20.45 Панатинаикос – Цедевита

Табела:
1. Фенербахче 10/2
2. Локомотива Кубањ 9/4
3. Панатинаикос 8/4
4. Црвена звезда 7/5
5. Aнадолу Ефес 6/6
6. Дарушафака 3/9
7. Цедевита 3/9
8. Уникаха 3/10

ТОК МЕЧА

Звезда је утакмицу отворила својим нападом, у ком Стефан Јовић проиграва Квинсија Милера у корнеру, а овај погађа тројку. Гости у међувремену не успевају да искористе три напада, Таренс Кинзи уписају два скока, а Милер прву двојку. Дарушафака прве поене постиже преко Гордона, Немања Дангубић одговара тројком, али исто на другој страни чини и Скоти Вилбекин (8:5).

Од првог минута је био евидентно да се Милеру игра, па је Звездин Aмериканац већ у четвром минуту уписао свој седми поен, уз само један промашај за три поена. Међутим, Гордон погађа нову тројку, па још једну и његов тим прелази у вођство, а Дејан Радоњић реагује првим тајм-аутом (10:11).

У финушу прве деонице дошло је до проблема са сатом који време за напад, после кешања Мајка Цирбеса за обруч, па су играчи отишли на непланирани одмор. Отклањане техничког проблема потрајало је, али је меч настављен без сата који мери нападе екипе која напада на десну страну, тј. Црвене звезде.

До краја прве четвртине, после паузе управо Цирбес везује два бацања и закуцавање, Дангубић погађа после ‘продуженог’ корака, али Ендер Aрслан одговара са два полагања. Подигла је Звезда агресивност у одбрани, после чега Цирбес још једном поентира, а Милер снажно закуцава у контри за крај прве четвртине – 20:15.

Звезда је и другу деоницу отворила снажним приступом у одбрани, али је везала неколико грешака у нападу, што су гости искористили и са четири лака поена пришли на само поен заостатка. Први погодак за црвено-беле у других десет минута постиже капитен Бранко Лазић, после лепе комбинације са Василијем Мицићем – који у следећем нападу погађа два слободна бацања (24:21).

У међувремену се по први пут на паркету нашао Владимир Штимац, а Милер и он успели су у наредним минутима да исконтролишу ситуацију испод свог коша. Уследио је нови кош Мицића после контре, па затим и асистенција бившег плеја Бајерна и Меге за први погодак Штимца, после тројке Мачуарана Маркоишвилија.

Наставила је домаћа екипа да прави некарактеристичне грешке у фази напада и најпре због тога није успевала да се резултатски одлепи, али ни гости се нису прославили на другој страни, па се резултат неко време није мењао. Период без поена прекинуо је Милко Бјелица са линије слободних бацања, после фаула Марка Симоновића, док је Штимац на другој страни био половично успешан (29:26).

После лошег заграђивања коша из аута и поготка Фуркана Aлдемира, Кинзи ‘дугом’ двојком прекида мучење своје екипе у нападу, да би се Бјелица поново нашао на линији, али је овога пута он имао половичан учинак. Ни нови тајм-аут ништа није променио, али је Дангубић успео да ‘измисли’ кош, уз фаул, и погоди додатно бацање, док је Aлдемир и даље био непогрешив са линије. После грешке Цирбеса у корацима Бјелица погађа и поставља коначан резултат првог полувремена – 34:35.

Друго полувреме почело је првим кошем Марка Гудурића на мечу, али је Дарушафака одговорила серијом 5:0 преко Вилбекина и Ердена. Aрслан је потом промашио отворену тројку, а Дангубић својом другом тројком вратио Звезду на само поен заостатка. Судије су и на старту треће деонице наставиле да доносе дискутабилне одлуке, па је Цирбес морао да изађе из игре после новог фаула у нападу (39:40).

Штимац је уласком на терен унео велику енергију у игру свог тима, али није успео да награди самог себе, пошто је од четири слободна бацања погодио само једно. Међутим, промашаје је успео да изнивелише сјајном игром у одбрани и добрим скоком, а његов труд ипак је ‘наплатио’ Квинси Милер тројком и закуцавањем после продора, да би Дангубић новом тројком натерао тренера гостију да затражи минут одмора (48:43).

Серију домаћина прекинуо је Маркус Слотер, а онда су уследиле нове две ‘неизнуђене’ грешке Милера и Гудурића, што Вилбекин казњава новим поготком из корнера за изјендачење. Таман када је ухватила ритам и преузела контролу, Звезда је наставила да греши у серијама, Мицић ‘продаје’ лопту, а Гудурић фаулира Гордона, који погађа и додатно слободно бацање за серију 8:0 и преокрет (48:51).

Мицић још једном греши, али овога пута није било казне, да би управо Мицић прекинуо налет гостију половичним учинком са линије бацања. Наставио је други плеј црвено-белих са грешкама, а после нових поена противника из контре Радоњић уводи Стефана Јовића. Кинзи промашује у последњем нападу Звезде пред последњу деоницу, а Бјелица одводи госте на шест поена разлике – 49:55.

Последња четвртина почела је поготком за два Маркоишвилија, док Цирбес на другој страни није успео да погоди ниједно бацање. Није Звезда потом искористила добру одбрану, Јовић је послао лош пâс до Лазића, а Рединг погодио уз фаул, али не и додатно бацање. Очајна игра црвено-белих у нападу наставила се после нове грешке приликом додавања, па је Дарушафака задржала двоцифрену предност (49:59).

Поново, практично ни из чега, Гудурић погађа из јако тешке позиције за три, уз фаул, али потом не погађа пенал. Рединг погађа двојку на другој страни, Гудурић овога пута не успева да убаци тројку, а Бјелица доноси нову највећу предност свом тиму од 11 поена.

Ни нови тајм-аут није донео бољитак у игри Звезде, која је у пет минута последње деонице постигла свега једну тројку, а колико домаћин игра лоше најбоље говори податак да је Дарушафака од средине треће четвртине направила серију 23:4. Још једном је Гудурић био тај који је био прецизан, али су на другој страни и гости били сигурни, па је њихова предност само расла (56:68).

На уласку у последња три минута, Милер најпре промашује, па после офанзивног скока погађа оба бацања. Међутим, Вилбекин и Бјелица настављају у истом ритму за огромну предност гостију. Домаћи су до краја сусрета у потпуности пали, видело се огромно разочарање, а Дарушафака је на крају славила убедљиву победу, другу против Звезде у овој сезони – 61:80.

Извор: Б02