Прочитај ми чланак

НАВИЈАЧИ БУДУЋНОСТИ: У Загребу су скандирали „Хапси Србе“ и позивали су на убиство

0

У недељу су у Загребу уочи меча између Цедевите и Будућности виђене немиле сцене, пошто су гостујући навијачи правили нереде по граду и скандирали су "Ово је Србија", што су пренели сви хрватски медији. Дан после инцидената и хапшења присталица црногорског клуба саопштењем су се огласили навијачи клуба из Подгорице.

У саопштењу навијачке групе „Варвари“ истиче се „да су догађаји на главном тргу у Загребу и око њега, односно начин на који су презентовани у хрватским, али и црногорским медијима, плод фабриковања и злонамерног истицања навијачке акције као националистичког пира“.

– Ушли смо у град у намери да заузмемо место у неком од локала и у због тога смо прошетали до центра да бисмо и ту пре утакмице бодрили наш тим. Наша песма посвећена искључиво слави Подгорице и Будућности дочекана је повицима „Закољи четника, хапси Србе!“, на шта смо и ми одговорили адекватно – наводи се у саопштењу ове навијачке групе.

Хрватска полиција је у недељу, уочи кошаркашке утакмице полуфиналне серије АБА лиге Цедевита – Будућност у Загребу, привела 57 особа, од којих је 12 завршило пред Прекршајним судом.

Готово сви хрватски медији пренели су да је до привођења „Варвара“ дошло због националистичких повика и песама, иако за то не постоји ниједан видео-доказ.

– Душебрижницима и чуварима демократије који су потрчали да нас прогласе изгредницима, националистима и бандом и који су одушевљено прихватили лажи пласиране из Хрватске поручујемо оно што смо и пре скоро 20 година – хулигани и дивљаци, али за вас – Европа – закључује се у саопштењу „Варвара“.

Нереди су се у Загребу догодили у недељу око 14.00 часова на Тргу бана Јелачића, а хрватски медији су пренели да је градом одјекивало „Убиј усташе!“ и „Ово је Србија!“, те да се чуло разбијање боца. Полиција је тада бацила сузавац.

Око 18.45 часова испред хотела у кварту Трешњевка непознати починилац разбио је прозор на комбију црногорских регистарских ознака и убацио у њега лако запаљиву течност, те изазвао пожар. Ватрогасци су угасили пламен и штета није велика.