• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошаркашице Србије разбиле вицешампионке света и ушле у четвртфинале Еуробаскета!
Прочитај ми чланак

Кошаркашице Србије разбиле вицешампионке света и ушле у четвртфинале Еуробаскета!

0

kosarka zene

(Блиц)

Женска кошаркашка репрезентација Србије остварила је пласман у четвртфинале Европског првенства, пошто је у трећем колу друге фазе савладала Чешку са 75:59 (15:11, 21:4, 13:15, 26:29). Кључ победе лежао је у ангажованој игри и одбрани у првом полувремену, у наставку је уследио благи пад и опуштање, али је нови талас у финишу вратио убедљиву предност за улазак у осам најбољих екипа на континенту.

Прва је на мечу до поена дошла Чешка преко Куличове, након чега су Милица и Ана Дабовић донеле предност Србији, да би тројка Вулићеве донела 8:4. После тога су изабранице Марине Маљковић одржавале предност, Бартонова је смањила на 10:9, а Рад и тројка Саше Чађо поставиле су 15:11 за крај прве деонице.

Уследила је серија Србије од 10:0 у наставку, ефикасна је била Миловановићева која је у једном нападу добила и искористила слободно бацање, а после тројке Милице Дабовић, Чешка је била принуђена да узме тајм-аут.

Ни то није дало одмах резултате, наставила се серија српских репрезентативки, после чега је Чешка дошла до једина четири поена у другој четвртини! Вицешампионке света су тешко излазиле на крај са одбраном ривалки, затим и грешиле у нападу: једном су из контре пропустиле да поентирају из полагања, и само је завршена серија за „+21“ на полувремену.

Ни пауза није помогла Чехињама да се консолидују, а на крилима партије из првог полувремена, Србија је новим таласом од 10:3 додатно увећала предност. Тек када су наше репрезентативке дошле до 28 поена предности, и ривалке су дошле до даха, а онда је борбеност изабраница Марине Маљковић заменила велику опуштеност.

Приближиле су се ривалке на 12 поена заостака, а серију од 9:0 је прекинула Милица Дабовић из контре. То је био и крај надања ривалки да се може направити преокрет, Рад и Дабовић вратиле су убедљиву разлику, а тројка Миловановићеве је била знак за велико славље, због чега су морале репрезентативке да се врате са терена на клупу, како би и званично истекло време.

Лидерке су биле Милица Дабовић са 17 поена и шест скокова, Јелена Миловановић са 13 поена и осам скокова, и Јована Рад са 14 поена и шест скокова. На другој страни, Зрустова је убацила 14, а Куличова 12 поена уз осам скокова. Србији следи два дана одмора, а име противника у четвртфиналу знаће се после осталих мечева у групама Ф и Е.