• Почетна
  • СПОРТ
  • Федерер освојио Вимблдон и скинуо Новака са трона АТП листе
Прочитај ми чланак

Федерер освојио Вимблдон и скинуо Новака са трона АТП листе

0

 

Швајцарски тенисер Роџер Федерер освојио је седми наслов у Вимблдону и свој укупно 17. Гранд Слам наслов. У финалу је био бољи од Британца Ендија Mареја 4-6, 7-5, 6-3, 6-4.

Након чак 74 године Британци су дочекали домаћег представника у финалу, али 25-годишњи Шкот нити у свом четвртом покушају (два финала Australian Опена и један US Опена) није успео доћи до Гранд Слам наслова. Швицарац Роџер Федерер победник је тениског Гранд Слам турнира Вимблдона након што је у финалном сусрету победио Британца Ендија Мареја 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.
Федереру је то седми тријумф у осам финалних наступа у Вимблдону, а једини пораз доживео је од Рафаела Надала 2008. године. Швајцарац се данашњом победом изједначио с Американцем Петеом Сампрасом који је једини досада седам пута освајао Вимблдон, а укупно је Федерер славио на Гранд Слам турнирима чак 17 пута. Рођер ће се у понедељак вратити на прво место нове АТП лествице, но за Роџера је још важније што ће тако престићи Сампраса по броју недеља проведених на првом месту АТП лествице. Сампрас је први тенисер света био 286 недеља, док Роџер на првом месту има недјељу мање.

Мареј је уласком у финале постао први Британац након 74 године и Банија Аустина који је стигао до финала у All Енгланд Цлубу, но није успео да избори победу. Последњи домаћи тенисер који је славио у Вимблдону био је Фред Пери 1936. године.

За Mареја је то било уједно и четврто финале на неком од Гранд Слам турнира и четврти пораз. Запињао је и на задњој степеници на Australian Опену (2010, 2011), те US Опену (2008).

Шкот је силовито отворио меч и већ у првом гему је одузео сервис супарнику, а потом повео с 2:0. Федерер се прибрао у трећој игри, а у већ у четвртом гему све вратио на почетак. Мареј је пропустио три гем лопте и Федерер је вратио изгубљени сервис. У петом гему је Мареј имао 30:0 и затим два изједначења, али није успео доћи до нове прилике за брејk. Велику прилику Федерер је пропустио у осмом гему. Имао је 30:0, а потом и две брејк лопте. У гему у којем је одиграно чак 69 поена, на концу се радовао британски тенисер. Очито уздрман пропуштеном приликом Федерер је у идућем гему начинио три велике погрешке и изгубио сервис. Мареј је потом мирно сервирао за 6:4 и вођство 1:0 у сетовима након 57 минута.

У другом сет тенисери су држали своје сервис до дванаесте игре у којој је Федерер искористио неколико погрешака свог супарника. Мареј је имао 30:0, али је Федерер одиграо неколико сјајних поена у низу и стигао до 7:5. До тада је ‘брјку’ био ближи Мареј и то у два наврата. У петом гему је Федерер извукао 15-40, а код резултата 4:4 је спасио још две брејк лопте.

У трећем сету оба тенисера су освојила по један сервис када је због кише прекинут меч. Прекид је трајао 40 минута док није затворен кров. У наставку Федерер је одиграо далеко боље и одлучније и добио је сет 6:3. Кључним се показао шести гем у којем је Федерер искористио шесту брејк лопту и одузео сервис Murrayju за 4:2. Швицарац је добио гем премда је Шкот водио 40:0. Био је то можда и најдужи гем на целом турниру, а трајао је више од 15 минута.

У четвртом сету Федерер је код резултата 2:2 одузео сервис Murrayju и преломио сет, а тиме и меч. Након тога британски тенисер се успркос силном труду и залагању више није успео вратити у игру и Швицарац је тај део игре добио 6:4..