• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП (МЛАДИ) КОШАРКА: Срби у полуфиналу! (Ток меча, статистика)
Прочитај ми чланак

ЕП (МЛАДИ) КОШАРКА: Срби у полуфиналу! (Ток меча, статистика)

0

ep mladi kosarka srbija izreal

Млада кошаркашка репрезентација Србије пласирала се у полуфинале шампионата Европе у Грчкој пошто је после велике драме савладала Израел са 90:86.

Репрезентација Србије, играчи до 20 година старости, пласирала се у полуфинале Европског првенства у Грчкој. Изабраници селектора Дејана Мијатовића у епском четвртфиналном дуелу савладали су на Криту селекцију Израела после два продужетка и 50 минута исцрпљујуће борбе. Нашем младом тиму много тога није полазило за руком, али је још једном показао да никад не одустаје, да је спреман да се бори и у ситуацији кад се чинило да је све изгубљено. Тако је бар изгледало кад је ривал повео са 59:50 на четири минута пре краја, али репрезентативци Србије су ипак успели да се врате у живот, изборе за продужетке, херојском игром пронађу пут до победе и дођу на корак од победничког постоља.

Србија У20 – Израел 90:86 (15:16, 10:12, 18:14, 21:13, 13:13, 13:9) 

СРБИЈА У20: Ђорђевић, Ребић 12, Пот 5, Каплановић 1, Добрић, Аранитовић, Новак 11, Јарамаз 21, Јанковићм 19, Андрић 8, Шалић 2, Тејић 11.ИЗРАЕЛ У20: Шучман, Шарон 13, Аријел 3, Гут 12, Кикус, Мор, Гефен, Сергејев 8, Менко 28, Залмансон 7, Гинат 10, Кулечев 5.

Противник репрезентације Србије, у полуфиналу које је на програму у суботу од 18:15 часова, биће селекција Турске које је у првом четвртфиналном дуелу савладала Литванију – 79:65.

Комплетну статистику меча Србија – Изреал погледајте ОВДЕ.

Колико атипична селекција Израела може да буде неугодна и опасна наши репрезентативци уверили су се већ на почетку дуела. Одлично је почео наш млади тим, Никола Јанковић је рутински постигао шест узастопних поена, Јован Новак и Никола Ребић били прецизни иза линије 6,75 за вођство 14:7.

Међутим, само неколико минута деконцентрације, пар грешака и изгубљених лопти, било је довољно да ривал направи серију 14:1 и на старту друге деонице поведе са 15:21. Увукла се нервоза у редове нашег тима који је у наредна четири минута постигао само три поена преко Михајла Андрића. До краја првог полувремена репрезентативци су промашили пуно зицера и само захваљујући врло доброј дефанзивној игри нису превише заостајали после првих 20 минута сусрета – 25:28.

Колико су само наши репрезентативци потрошили снаге и енергије да преокрену резултат у трећој деоници – 43:41. Упркос грешкама и бројним промашајима чак и са линије слободних бацања чинило се да су ближи тријумфу. Међутим, на почетку финалне деонице разиграо се Рафаел Менко и са десет узастопних поена донео Израелцима велику предност – 50:59 на само четири минута пре краја утакмице. Кренули су изабраници селектора Мијатовића на све или ништа.

Тројкама Николе Ребића, Огњена Јарамаза и Јована Новака, Србија се вратила у игру, док је Марко Тејић 12 секунди пре краја са линије слободних бацања донео толико жељено изједначење – 64:64. Имали су Израелци последњи напад, али је наш млади тим успео да се одбрани и избори за продужетак.

Константно је ривал имао минималну предност у додатних пет минута, али је наш тим није одустајао. Чак ни после тројке одличног Менка за 74:77, Огњен Јарамаз је узвратио истом мером у самој завршници. Израелци су поново имали напад за победу, али нису пронашли пут до победе, тако је морао да се игра нови продужетак – 77:77.

Надахнути Израелци су имали предност (79:62) све до 48. минута. Тада је на сцену ступио сјајни Огњен Јарамаз постигао седам узастопних поена. Убрзо је поентирао и Марко Тејић, а тачку на велики тријумф Србије и пласман у полуфинале ставио је Јован Новак са линије слободних бацања на истеку 50. минута невероватне битке на Криту – 90:86.

ep mladi kosarka srbija izreal2
– Знали смо да је селекција Израела због профила и конфигурације екипе далеко најнезгоднији противник за нас. Такође, показало се и колико је четвртфинална утакмица као и увек специфична и тешка. Није лако сада наћи праве речи којима би се описало све што се дешавало у ових невероватних 50 минута утакмице. Свака част момцима који су показали задивљујући карактер, који нису одустајали ниједног тренутка. Нису блистали, али су успели да победе сјајног противника.

Кад је било најтеже, кад смо били девет поена у минусу, погодили су прегршт тешких шутева што нас је вратило у игру и подигло самопоуздање да истрајемо и славимо после чак два продужетка. Нема времена за славље, већ сутра нас чека полуфинални дуел са селекцијом Турске. Биће још теже него данас ако је то уопште могуће. Многи их виде као прве фаворите шампионата. Сјајно су селектирани, играју заиста добро. Имамо мање од 24 часа да се спремимо за још једну битку. Верујемо да и из ње можемо да изађемо као победници – истакао је Дејан Мијатовић, селектор наше младе репрезентације.

(kss.rs)