Прочитај ми чланак

Избори у Србији: Споразум оспорен, власт одбила спајање

0

Преговори власти и опозиције завршени су неуспешно, јер представници владајуће коалиције одбијају да се сви избори одрже истовремено. Кључни разлог због чега није дошло до договора по овом питању јесте што би власт на тај начин себи смањила могућности за масовно досељавање фантомских бирача као што то био случај током претходног изласка на биралишта.

Након другог састанка представника власти и опозиције у Народној скупштини закључено је да нема договора по питању трећег захтева опозиције који се тиче обједињавања локалних и београдских избора.

Због тога се намеће питање због чега власт овога пута није била спремне да пристане на истовремено одржавање избора, посебно имајући у виду чињеницу да су, не само локални избори били одржавани у исто време предходних година, него су чак и спајани са изборима вишег нивоа, односно парламентарним или председничким изборима.

Један од разлога, због чега овог пута не пристају на спајање избора, а због чега опозициони представници инсистирају на томе, јесте смањивање могућности за селидбом бирача из других места у Србији за Београд.

Да је то кључни разлог неприхватања захтева за спајањем избора сматра политички консултант Душан Миленковић.

“Имајући у виду да је власт насилно превремено расписала локалне изборе у децембру како би спроводила изборни инжењеринг, као и низ противзаконитих радњи, премештањем бирача из општине у општину, јасно је да су и овог пута могли да управљају датумима одржавања избора и тако могли да изађу у сусрет опозицији користећи своју доминантну позицију у Народној скупштини. Међутим, исти интерес који их је водио превременом расписивању одређеног броја локалних избора у децембру, тј. омогућавање позиције да могу коруптивно и противзаконито мигрирати бираче, их води и ка овој одлуци да одвоје београдске и локалне изборе у осталим општинама”, рекао је Миленковић за портал Нова.рс.

С друге стране, политиколог Дејан Бурсаћ каже за портал Нова.рс да пре свега чуди одлука власти да не дође до спајања избора, али и објашњава потенцијалне разлоге овакве одлуке власти.

“У свим ранијим ситуацијама, а то није случај само за СНС него за Србију од 2004 године обичај је био да се локални и покрајински избори расписују са неким националним изборима, или ванредни парламентарни или председнички. Логика је била јасна претходних 20 година, а то је национализација нижег нивоа избора, а то је теорија која каже да онда када се избори одржавају истог дана избори вишег нивоа “поједу” изборе нижег нивоа. Због тога чуди што су избори овако нелогично раздвојени јер су неки одржани у децембру сад ће Београд бити једног датума, а локални другог и није јасно што се то дешава. Неки кажу да је то због селидбе бирача, неки да би се селили активисте СНС који раде кампању, неки кажу да је због тога што је СНС хтео да одложи лош резултат у општинама и градовима где лоше стоје, пре свега у београдским општинама и Нишу, све су то потенцијални разлози, али немамо одговор јасан зашто се сада раздвајају избори”, рекао је Бурсаћ.

Подсећамо, у понедељак је био одржан први састанак власти и опозиције о изборним условима пред предстојеће београдске и локалне изборе. Том приликом опозиција је предала три захтева, а то су ревизија бирачког списка, равноправан приступ РТС-у и одржавање свих избора заједно.

Прва два захтева моментално су прихваћена док је трећи одбијен. Након састанка у понедељак опозиција је дала рок до данас да зе власт изјасни по питању треће тачке односно да је прихвате. Међутим, власти ни данас нису прихватиле захтев за раздвајање избора, те су тако преговори пропали.