Прочитај ми чланак

Џајић: Хрвати ће горети на Максимиру

0

dragan_dzajic_106815533(Вечерње новости)

Еуфорична и добрим делом запаљива атмосфера у хрватској јавности, као и чињеница да изабраници Игора Штимца због домаћег терена и звучнијих играчких имена носе терет фаворита, биће адути Србије на „Максимиру“!

Тако сматра легендарни Драган Џајић, прослављени фудбалски ас који поручује Михиним „орловима“ да слободно рашире крила јер у Загребу – немају чега да се плаше.

– Хиљаде утакмица сам као играч и фудбалски радник претурио преко главе и мислим да је оптерећење на страни Хрвата. Сама чињеница да су благи фаворити јер се игра на „Максимиру“, као и због тога што имају добре играче, већ представља оптерећење – сматра Џајић.

Председник Црвене звезде уверава да се запаљива атмосфера са трибина неће пренети на терен и да може да шкоди само домаћину…

– Очигледно да је еуфорија израженија у Хрватској, ми можда не осећамо утакмицу на исти начин јер се игра у Загребу. Вероватно ће пред реванш бити обрнуто, али сада наша репрезентација нема чега да се плаши. Све што се дешава последњих дана у вези са утакмицом углавном је створено медијски. На терену ће све бити у реду, само да суђење буде добро и играчи неће направити никакав проблем. Наша шанса је управо притисак који на леђима носе Хрвати. Они могу да подлегну томе и да сагоре на „Максимиру“, поготово зато што играју против Србије, јер би у овом тренутку лакше било да за ривала имају Италију или Француску. Све то само због притиска јавности и то треба да буде наш адут.

Џајић каже да на звиждање химни и погрдно скандирање са трибина нити треба нити може да ремети концентрацију српских играча.

– Опасност за младог играча је да игра у Београду и да домаћа публика почне да му звижди после пар минута. А то што ће их вређати у Загребу… Па шта, вређали су и мене и многе друге играче, не само у Загребу већ и у Сплиту, Нишу, Мостару… То може само да их мотивише, ту места за страх нема, бар ја тако гледам на ситуацију.

Када је реч о мотивацији екипе, Џајић сматра да у том сегменту припреме Синишу Михајловића не треба посебно упућивати…

– Прво, зар треба играче неко посебно да мотивише пред овај меч? Па сами морају да буду свесни одговорности. Притом, селектор им је Михајловић којег добро знам из играчких дана. Па он није хтео да изгуби ни на тренингу, а камоли у важној утакмици. Миха је рођени победник, има такав менталитет и то је сигурно унео у припрему овог меча.

На констатацију да је општи утисак како квалитет играча нагиње на страну Хрвата, те да они имају искуство и веће звезде, Џајић подиже обрву и – контрира.

– Имамо и ми звезде! Ивановић, Суботић, Коларов… Све су то велики асови, а уз њих сматрам да имамо и талентоване младе играче и да могу да се добро сложе и да направе успех. Не мислим на овај тренутак, ипак смо ми већ изгубили шест бодова у односу на директне ривале, али без обзира на то, у овој утакмици играчи имају једну посебну обавезу и одговорност, која нема везе с бодовима. Не само зато што се игра против Хрватске, јер је тај меч можда посебан због неких ствари које су се десиле пре толико година. Али играње за репрезентацију, за своју државу, народ… То су ситуације када мора да се одигра најбоље што се може. То је за мене било нормално и кад сам био играч.

Иако и сам сматра да је пласман на Мундијал далеко за Србију, Џајић сматра да се не сме одустајати све док има било какве шансе…

– Победа би сигурно вратила наш тим у игру и сигурно да треба гајити наду. Ипак, мислим да смо реално далеко од одласка у Бразил. Ипак, фудбал је то, свашта може да се окрене и треба веровати.

А када би био у прилици да у петак поподне из свлачионице испрати „орлове“ на терен „Максимира“, Џајић зна шта би им последње поручио…

– Прво, мислим да наши имају квалитет и рекао бих им да играју без оптерећења, да не подлегну атмосфери и провокацијама. Игра се 90 минута, не смеју да губе главу чак и ако приме гол, већ да чекају и искористе слаб тренутак Хрвата који мора да дође. Још једном бих им поновио и то да немају чега да се плаше – јасан је Драган Џајић.

ПАЗИ СЕ МОДРИЋА

Када говори о линијама тима, Џајић посебно подвлачи да би Хрвати могли да имају предност на средини терена.
– Јачи су у везном реду, пре свега због Модрића, који је изузетно добар играч. Он је кључ игре Хрватске и треба водити рачуна о њему. Даље, Манџукић је опасан шпиц, зна да да гол, али ми имамо одличне штопере – Настасића, Суботића, Ивановића… Неко од њих ће знати да га заустави.

БРАВО ЗА ЋИРУ

Џајић посебно подвлачи потез Мирослава Блажевића, који је сећањем на утакмицу у Београду допринео спуштању тензија…
– Читао сам Ћирину изјаву како су наши играчи штитили Хрвате када је нестало струје на стадиону. То је одлична изјава, није запаљива и смирује страсти. Треба пазити сада јер једна тешка реч може да изазове пожар. Увреде са трибина су нормалне и очекиване, али битно је да се међу фудбалерима не пали ватра. Сматрам да су ти момци довољно интелигентни да то неће ни дозволити.

МИХАЈЛОВИЋ НЕ ЗНА ЗА СТРАХ

Синиша Михајловић је у неколико наврата „искочио“ с „јаким“ изјавама и скренуо пажњу хрватских медија на себе…
– Он је по природи такав. Храбар је човек, не осећа било какав страх, без обзира на „Максимир“, Хрватску… То није од јуче, Миха је такав одувек. То је вероватно и део његове стратегије да пребаци притисак јавности на себе и да се играчи опусте и фокусирају на меч.