Прочитај ми чланак

Ђоковић преслишао Гулбиса за финале!

0

France Tennis French Open 

Новак Ђоковић пласирао се други пут у каријери у финале Ролан Гароса победивши Ернестса Гулбиса са 6:3, 6:3, 3:6, 6:3.

То је српском тенисеру укупно 13. Грен слем финале, а у недељу ће имати прилику да први пут у кариојери освоји париски Грен слем.

Новак је одлично отворио дуел са талентованим Летонцем, без већих проблема је добио прва два сета, али је нагло пао средином трећег, па је Гулбис успео да се врати. Ипак, српски тенисер се пробудио на време и прошао је у још једно велико финале.

Новак је на крају имао 30 винера и 25 грешака, а Гулбис 40 винера и 44 грешке. Ривал Ђоковићу у недељом финалу биће Енди Мари или Рафаел Надал.

Ток меча:

France Tennis French Open

Гулбис је почео меч освојивши првих шест поена, али је Новак у другом гему стрпљивом игром преокренуо од 0:30 и изједначио на 1:1. У следећем гему Новак је дошао до 0:30, успео је потом да врати тежак први сервис, али је у наставку поена за мало промашио бекхендом, после чега је Летонац прецизним сервисима преокренуо за 2:1.

Ђоковића бекхенд није служио, па је Гулбис у четвртом гему створио две везане брејк лопте – прву је олако пропустио пласиравши бекхенд у мрежу, а онда је Новак добрим сервисима дошао до 2:2.

Уследио је најдужи гем у којем је Гулбис спасао три брејк лопте, једну у поену дугом 17 удараца, али је на четвртој послао форхенд у аут и Новак је повео са 3:2. Обојица су били нервозни, али је Ђоковић ипак први стигао до брејка.

Новак је добрим сервисима у форхенд осигурао брејк, а у следећем гему пропустио је малу шансу да реши сет – 4:3.

Ђоковић је поново лако освојио гем на свој сервис, а онда је направио још један брејк – искористио је трећу сет лопту захваљујући лепој бекхенд паралели из пуног ’стреча’ (6:3).
France Tennis French Open
Обојица су до резултата 2:2 у другом сету лако освајали своје гемове, а у првим проблемима нашао се Новак – после битке кратким форхенд дијагоналама Гулбис је освојио први поен, а онда је дошао до 0:30. Међутим, Ђоковић није паничио и уз мало среће је преокренуо за 3:2.

Уследио је још по један лак гем на обе стране, а онда је при резултату 4:3 Гулбис осетио притисак и послао је две лоптице у мрежу. Затим је дуплом грешком поклонио Новаку брејк шансу, а српски тенисер је дубоким ритерном после другог сервиса преузео иницијативу и дошао до 5:3.

Ђоковић је стигао до две везане сет лопте, Гулбис их је спасао изванредним ритернима, али је Новак добрим сервисом дошао до треће, коју користи за 6:3 и 2-0 у сетовима.

France Tennis French Open

На почетку трећег сета Ђоковић је иамо 0:30, али је Гулбис освојио гем и потом искористио Новаков пад концентрације и грешке како би дошао до брејк лопте. Међутим, Ђоковић је на брејк лопти извукао један тежак спин после ниског слајса Летонца, а убрзо је и изједначио на 1:1.

Није било буре до вођства Гулбиса 3:2, а онда је у гему дугом више од десет минута Новак од готовог умало направио вересију – имао је 40:0, али се Гулбис изванредно бранио и дошао је до брејк шансе.

Ђоковић је спасао ту прилику, прорадио је и сервис, Гулбис је промашио форхенд на следећој брејк шанси, а Новак је затим изједначио на 3:3.

Ипак, Новак је и даље био стегнут, а Летонац је ударао слободније – ритерном је узвраћао дубоко на Ђоковићеве сервисе и преузимао иницијативу, а прорадио му је и бекхенд. У осмом гему дошао је Гулбис до две узастопне брејк шансе и искористио је већ прву бекхенд паралелом (5:3).

Иако је Ђоковић дошао до 15:30 у следећем гему, Гулбис је одлично одсервирао и смањио на 2-1 у сетовима.

France Tennis French Open

На старту четвртог сета Новак и даље није деловао сјајно, али је лепим волејом успео да добије први гем. Гулбис се жалио на проблеме са леђима, после једног поена у другом гему ударао се по доњем делу леђа и показивао да га боле – Новак је у неколико поена коначно диктирао ритам, а и Гулбис му је грешкама помогао да направи брејк за 2:0.

Међутим, Ђоковић није успео да осигура брејк – Гулбис му је и даље одлично читао сервисе, а Новак је два пута послао лоптицу по дужини у аут и Летонац је вратио брејк (2:1). Видно изнервиран, српски тенисер је после последњег поена у том гему сломио рекет.

Уследила су два лагана гема и вођство Ђоковића 3:2. Српски тенисер пао је психички крајем трећег и почетком четвртог сета, али је ипак успео да се смитри на време. Повео је са 4:3, а онда је успео да направи брејк у најбољем тренутку – 5:3. И Летонац и Србин

( Б92 )