• Почетна
  • СПОРТ
  • Бекрић вечерас трчи за медаљу: Осмехом до европског трона!
Прочитај ми чланак

Бекрић вечерас трчи за медаљу: Осмехом до европског трона!

0

sp-bekric

Најбржи Европљанин са планетарног шампионата јури круну Старог континента. Емир Бекрић браниће вечерас (20.52) сребро у финалу 22. Европског првенства у Цириху, а на путу до борбе за медаљу имао је више препрека од оних десет на стази. Први фаворит на 400 метара препоне борио се са олујом, али и швајцарском публиком која је дала крила конкуренту из његове полуфиналне групе, Карину Хусеину. Српски рекордер прошао је даље са деветим временом, најбољим ове сезоне (49,21), а јасно је да ће до одличја морати још брже.

Испод 49 секунди трчала су тројица, а Естонац Расмус Маги је националним рекордом 48,54 поручио да жели злато. Емир је до светске бронзе у Москви прошлог лета морао да запне из петних жила, да истрчи 48,05, а све мирише да ће и у Цириху бити потребно време испод 49 секунди.

– Осмех на лице, максимална концентрација и јуриш – сликовито је Бекрић најавио финале.

Актуелни вицешампион сматра да није ни „ф“ од фаворита у још једној историјској трци.

– Момци су много спремни. Сви имамо подједнаке шансе. Није фраза, много су брзи. Стаза је пребрза, извлачи из свакога више него што може – дубоко је уздахнуо наш ас, али зна да и он може боље.

Знају то и ривали, њима је изазов да се надмећу са јединим представником Европе у финалу прошлог СП у Москви.

– Нема притиска, то стварно не осећам. Терет ми је пао са срца када сам прошао полуфинале које је каснило сат времена. Касно су нас и обавестили о томе. То је недопустиво за овако велико такмичење. Желео сам само што пре да изађем на стазу и да некако преживим првих 200 метара. Онда сам био сам у „сендвичу“ између двојице, али сам успео да побегнем на време. Било ми је битно само да прегрмим полуфинале. У финалу се ужива – растерећен је момак који брани сребро.

Такав је био и пред финала у Хелсинкију и Москви…

И АМЕЛА ЗА МЕДАЉУ

Пре Емира Бекрића, за медаљу ће се борити и његова колегиница Амела Терзић. Млада представница на 1.500 метара одушевила је у квалификацијама, била је друга у својој групи са временом 4.11,75, што није ни близу њеног личног рекорда 4.05,69. У финалу вечерас (19.25) не обећава нови најбољи резултат, јер је све тактичка игра са тамнопутим представницама ове дисциплине.

Од осталих српских представника, Татјана Јелача синоћ је бацала копље у финалу, а Ведран Самац је имао квалификације у истој дисциплини. Данас ће у финале покушати да се пласирају Горан Нава на 1.500 метара (11.50) и Драгана Томашевић у бацању диска (10.10).

(Вечерње новости)