Прочитај ми чланак

Ивана Вулета најавила крај каријере: Иде у Париз да испише историју, постигла је..

0

Биће то последњи пут када ћемо гледати Ивану Вулету и жели да је заврши на најсјајнији могући начин.

Вулета је по пети пут у каријери успела да избори пласман на Олимпијске игре, чиме је постала српска спортисткиња са највише наступа након Јасне Шекарић (шест пута).

Вулета је дебитовала на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу где је такмичење завршила у квалификацијама, а четири године касније је стигла до финала у Лондону.

У Рио де Жанеиру је стигла до бронзане медаље скоком од 7,08 метара, што је постао и државни рекорд. Била је то прва атлетска медаља за државу након чак 60 година на Олимпијским играма.

А онда су стигле фамозне Олимпијске игре у Токију када је у квалификацијама скочила тачно седам метара, а тај резултат би јој донео злато касније у финалу да је успео да га понови. Ипак, скочила је 6,91 метар и тако стигла до четвртог места и замало остала без медаље.

Постала је ове године светска шампионка на отвореном скоком од 7,14 (нови државни рекорд на отвореном) и онда објавила да ће каријеру управо завршити у Паризу на Олимпијским играма. Петим и уједно последњим за њу. Након европских (три пута у дворани, два пута на отвореном) и светских злата (два пута у дворани и једном на отвореном) остало је само да освоји и олимпијско злато да комплетира најуспешнију индивидуалну каријеру у историји српске атлетике.

„Здравље ми је увек било приоритет и цео живот сам посветила спорту и атлетици, али јуришање на још једну медаљу, још један успех, била би превелика жртва, јер желим да будем здрава и после каријере, да могу нормално да се крећем, имала сам среће да сам само једну тежу повреу имала током каријере. Размишљам о овом периоду, да будем здрава, немам потешкоћа на тренингу и на самом такмичењу. Остаје питање ако бих и остала шта могу да јурим и после Олимпијских игара, то ће бити моје пете, једино ме занима златна медаља, јер ако се то деси, онда сам исписала историју“, рекла је Вулета.

Свесна је квалитетних наступа, али истиче да не може да обећа медаљу (што и не чуди са обзиром на невероватне пехове током година попут испалих шпенадли).

„Прошле године сам оба такмичења завршила са 7,06, ове 7,14, то обећавају медаљу и то 99 одсто. Али, не могу да кажем да најављујем злато, најављујем то нешто што желим, олимпијска година је нешто за шта се сви спремају на све могуће начине, битно је да кад уђем у циклус, уђем 100 одсто спремна и да се за то спремим и то је то“, поручила је Вулета.

У историји Светских првенстава на отвореном, само су три скока надмашила резултат Вулете и то Џеки Џоинер-Керси (7,49 метара 1994. године), Хаке Дрекслер (7,48 метара, 1988. године) и Малека Михамбо (7,30 метара, 2019. године)

Српска атлетичарка би могла да уђе у избор за носиоца заставе Србије на отварању Олимпијских игара у Паризу (26. јула – 11. август), али је питање да ли ће бити тада већ у престоници Француске са обзиром да такмичење у скоку удаљ почиње тек 6. августа.