Прочитај ми чланак

Завршен састанак Ештон – Дачић – Тачи: ЕУЛЕКС одлучује ко сме на Космет

0

eston daci taci

Премијер Србије Ивица Дачић рекао у Бриселу да је по њему постигнут договор да сви српски званичници убудуће могу путовати на Космет – и пре, и за време избора. Тачи то није потврдио.

Дачић је, после састанка с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и  Хашимом Тачијем, рекао да ће поступак бити исти као и до сада.

„Ја сам рекао да ћу се повући из дијалога ако посете буду забрањене тако да сам уверен да ће их бити“, рекао је Дачић новинарима после 17. рунде дијалога са Хашимом Тачијем који се одвија под окриљем ЕУ. Дачић је изразио наду да ће оно што је договорено током наредних недеља бити спроведено.

Министар Александар Вулин је рекао у Бирселу да то значи да ће захтеви за посете бити упућивани Еулексу који ће доносити одлуку о томе.

Дачић је подвукао да је састанак у понедељак у Бриселу био веома успешан и да је постигнут договори да се у бирачке спискове упише још 12.000 косовских Срба у четири општине на северу.

Уз то, поново ће се, на основу нових докумената, размотрити и могућност за упис много већег броја расељених и избеглих лица са Косова који живе у Србији.

Дачић је рекао да је до сада Централна изборна комисија на Косову омогућила да само 17 одсто потенцијалних бирача из редова избеглица и расељених може учествовати на изборима, што је оценио као изузетно мало.

Додао је да ће, преко жалби и увида у додатна документа, као што су подаци Комесаријата за избеглице Србије, моћи да се потврди право много већег броја Срба да новембра гласају на локалним изборима.

Дачић је рекао да састанак у Бриселу потврђује да је Србија учинила практично све у спровођењу споразума о нормализацији односа с Приштином.

Очекујем притисак на Приштину

Дачић очекује да ће на састанку у Бриселу ЕУ „притиснути“ Приштину да промени одлуку о забрани српским званичницима да посећују Космет током изборне кампање.

Функционер ЕУ који је желео да остане анониман раније данас рекао је Танјугу да очекује да се разговори заврше позитивним исходом, а оптимизам гради на чињеници да су се и Дачић и Тачи без оклевања одазвали позиву Ештонове.

Дачић је уочи пута рекао за „Новости“ да очекује да Брисел изврши притисак на Приштину да повуче забрану и да верује да ће тај притисак дати резултате.

Упитана зашто Брисел није реаговао прошле недеље, када је забрана уведена, Коцијанчич је одговорила да се позив на ванредни сусрет може тумачити као реакција.

„Ештонова је проценила да би такав састанак био користан“, указала је портпаролка и подвукла да ЕУ на Косову очекује добро припремљене, фер и инклузивне изборе.

„То се односи и на предизборни процес“, истакла је она.

„Наиме, званичници Београда ће морати да за сваки улазак на Космет изнесу детаљно шта је циљ посете и у које сврхе и то ће се разматрати да би Приштина а донела потом појединачне одлуке за сваког званичника Србије да ли да се улазак одобри или не“, рекао је Танјугу извор близак делегацији Приштине у дијалогу у Бриселу.

Дачић је претходно поручио да ће се у случају да ова забрана остане на снази, повући из дијалога Београда и Приштине, док шиптарске власти поручују да је њихова одлука неопозива.

Кацин: Београд да не инсистира на једној листи

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин позвао је вечерас власти у Београду да не инсистирају да Срби на Косову гласају за листу „Грађанска иницијатива Српска“, већ да бирачима пруже могућност да се сами определе.
„Данашњи састанак Кетрин Ештон са премијерима Србије Дачићем и Тачијем може олакшати спровођење избора, док озбиљни проблеми остају у изборној кампањи“, рекао је Кацин у обраћању посланицима Европског парламента током пленарног заседања у Стразбуру.
„Нама је у интересу да се процес нормализације настави и верујем да ће притисак Брисела на Приштину дати резултате“, рекао је Дачић.
Како наводи београдски дневник. „на менију“ вечерашње радне вечере биће одлука Приштине да не дозволи спрским званичницима да посећују Косово током изборне кампање.

Премијер је на синоћњем скупу у Врбасу рекао да је забрана „невиђени скандал“ и додао да је и пре тога, кад је добио информације да се тако нешто може догодити, упозорио амбасадоре квинте (САД, Француске, Велике Британије, Италије и Немачке) и ЕУ какве последице то може да изазове.

„Између осталог, да потпуно обесмисли даљи дијалог и моје лично учешће у њему, јер ако ја као потписник бриселског споразума не могу да одем на Косово и агитујем за изборе који су расписани по приштинским законима, онда се поставља питање каква је сврха такве одлуке и онда је то чиста опструкција бриселског споразума“, рекао је он.

Премијер је, међутим, истакао да је Србији у интересу да се процес нормализације настави и да верује да ће притисак Брисела на Приштину дати резултате.

„Ја јесам оптимиста у смислу да сама чињеница да је састанак сазван показује да сви схватају колика је тежина проблема у овом тренутку, али ако та одлука буде непромењена с њихове стране, што се мене тиче, моје учешће је завршено“, рекао је Дачић новинарима у Врбасу.

Са друге стране, Тачи је прошле недеље поручио да је забрана доласка Дачићу „аутономна одлука у оквиру уставних и законских овлашћења“ приштинске владе, док је његов заменик Хајредин Кучи изјавио да се „посете које имају политички или партијски карактер неће дозвољавати“.

Званичници ЕУ досад су пажљиво избегавали да јавно коментаришу овај спор, мада је извесно да се иза сцене воде интензивне консултације.

„Пажљиво пратимо ситуацију и у контакт смо са обе стране“, рекла је Танјугу раније ове недеље Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице, док је специјални представник ЕУ у Приштини Самуел Жбогар изјавио да је забрана за српске функционере „последица нервозе обе стране“.

„Мислим да је претерано да се забране све посете српских званичника Космету у време избора, пошто знамо да је свима нама у интересу да што више људи изађе на изборе. У том смислу, важно је да долазе српски званичници да објашњавају људима Шта ће се десити са здравством, образовањем, да ли ће или неће изгубити посао, посебно на северу има много тих питања, која још немају одговор“, рекао је Жбогар у Приштини.

Функционер ЕУ који је инсистирао на анонимности рекао је Танјугу уочи нове рунде да у Бриселу верују да ће, упркос оштрим речима са обе стране, спор бити превазиђен.

„Свима је у интересу да се дијалог настави, између осталог зато што је процес европских интеграција уско везан за нормализацију односа Београда и Приштине, а годишњи извештај о напретку Србије и Косова Европска комисија ће поднети већ за десет дана“, подсетио је он.

Вулин очекује решење бар неких проблема
Вулин очекује да ће састанак решити бар неки од проблема које прави Приштина, наводећи да забрана уласка српских функционера на КиМ веома угрожава комплетну ситуацију.

„Има пуно проблема које треба решити, очекујем да ће данашњи састанак бар неке решити ако не и већину“ рекао је Вулин новинарима у Палати Србија наводећи између осталих и проблем интерно расељених да гласају, контроле самог гласања или уписаних чак 1.700.000 бирача.

Он је навео да је Приштина повукла једностран акт да забрани улазак српских званичника и оценио да то веома угрожава комплетну ситуацију.

Вулин је истакао да држава Србија није направила ниједан проблем у спровођењу бриселског споразума и додао да се „заиста поставља питање колико ми треба да будемо флексибилни“.

Према његовим речима, Приштина је повукла такав потез јер се плаши да ће се политичка ситуација на КиМ неповратно променити.

„То је оправдан страх – политичка ситуација ће се променити јер изласком Срба на изборе њима више нико неће моћи да влада без њих“, подвукао је Вулин.

Он је на питање о нападу представника Самосталне либералне странке на активисте листе Грађанска иницијатива Српска рекао да је несхватљиво да Приштина то толерише и да претпоставља да то чини јер им је то коалициони партнер.

Министар је рекао да влада и листа Српска неће посегнути за насиљем и додао да су из визуре Београда ово избори за Заједницу српских општина и да жели да прођу без насиља.

DUSAN JANJIC

Јањић: На реду важнија питања
Аналитичар Душан Јањић је оценио да преговараче на данашњим разговорима премијера Србије и Косова, Ивице Дачића и Хашима Тачија, очекује решавање далеко важнијих проблема и споразума, него што је недавна приштинска забрана Дачићу да оде на предизборни скуп у Штрпцу.

Он је оценио да „изборни процес се не одвија у правцу стварања фер и демократске атмосфере, почев од бирачких спискова до понашања министра Александра Вулина, због чега заправо (премијеру Ивици) Дачићу није дозвољено да уђе на КиМ“.

„На радној вечери код Ештонове требало би да се направи резиме свих спорних питања у спровођењу Бриселског споразума, којих је много више него што би се могло закључити из драматике коју Београд шири последњих дана“, рекао је Јањић.

Он је још додао да у светској и европској пракси нема примера да је негде иза једне листе на локалним изборима стала цела државна власт – да су у кампањи ангажовани влада, владајуће странке, медији и буџет.

Српска: Јањић уноси немир и забуну
Грађанска иницијатива Српска позвала је данас аналитичара Душана Јањића да се „окане приче“ о Косову и Метохији барем док траје предизборна кампања за локалне изборе, јер јавности износи погрешну слику о ангажовању Владе Србије и тиме уноси немир и забуну међу преостале Србе на Косову и Метохији.

Да је договор о предизборној кампањи и учешћу Срба на изборима 3. новембра поштован, „не би било потребе за ванредним састанком премијера Дачића И Тачија у Бриселу“, наводи се у саопштењу Српске.

Српска наводи да је Влада Србије издејствовала формирање Заједнице српских општина, која ће одлучивати о образовању, здравству, просторном планирању, економским пројектима, за шта ће највећи део пара улагати Влада.

„Зар вам није природно да за улагања и пројекте Влада жели да има поуздане партнере у Заједници српских општина. Поуздани партнери могу да буду они људи са којим Влада има позитивна искуства, а то су носиоци листе Српска и кандидати за председнике 10 општина на Косову“, каже се у саопштењу.

Грађанска листа Српска напомиње да је то основа ангажовања министра Александра Вулина током предизборне кампање и његових позива да запослени у здравству, школству и другим институцијама које финансира Влада Србије гласају за ову листу.

„То је одговор на ваше питање, одакле право да цела држава Србија стане иза једне листе на локалним изборима на Косову“, каже се у саопштењу и наглашава да се српски народ на КиМ опекао више пута када су га како на локалном, тако и на централном нивоу на Косову, представљали људи који нису имали директне контакте са Београдом.

(Танјуг, Б92, РТВ)