Прочитај ми чланак

„Више нису знали шта са Шешељем“

0

vojislav-seselj06

Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је безусловно пуштање Војислава Шешеља на слободу знак да Хашки трибунал није водио рачуна о здрављу затвореника.

Он је у Кажипрсту на ТВБ92 истакао да је оваква одлука Хашког трибунала знак да је здравствено стање председника СРС веома озбиљно.

“Чини ми се да је његово здравствено стање такво да они нису знали шта више да учине, па се зато и нису бавили условима које су некада постављали за пуштање затвореника на привремену слободу“, навео је Тапушковић.

Према Тапушковићевим речима, Шешељев однос према Хашком трибуналу је био принципијелан и не може се говорити о томе да је он вршио опструкцију.

„Иако се зна за Шешељев став о суду, он никад није постављао захтеве запуштање, није молио, нити прихватао условљену слободу, односно слободу која би била ограничена после 12 година у затвору. Ако је Рамуш Харадинај одлазио из Суда, бавио се политиком, а потом се враћао у Суд, нема разлога да у Шешељевом случају то буде другачије“, сматра Тапушковић.

У јавности се поставља питање да ли ће се Шешељ вратити у политички живот, што је претходно, у јуну, када му је понуђен привремени излазак из затвора било наведено као немогуће.

„Њему ништа није ограничено… Он није хтео да прихвати никакве услове, а ништа га нису ни питали, што је опет знак да је озбиљно болестан и да су због тога овако поступили у оваквој ситуацији“, истакао је Тапушковић

Шеф Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић је недавно истакао да је Суд сам себе довео у непримерену позицију дугим суђењем и да није знао шта ће даље са Шешељем.

„Могли бисмо тако да кажемо“, кратко је прокоментарисао Тапушковић.

У осврту на излагање Флоренс Артман некадашње портпаролке главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, Тапушковић је истакао да је она у оценама неуспешности судског процеса „забраздила“.

„Она је рекла да ако је Шешељ болестан, судије нису и пита се зашто пресуда није донета. Она заборавља да је била у Тужилаштву када је Шешељ оптужен. Та оптужница је била веома лоша, а чак пет година се чекало на почетак суђења“, оцењује Тапушковић.

Адвокат је поновио да Шешељ није опструисао суђење.

„Тужилац је извео доказе, Шешељ је могао да изведе још сведока, али нијет о урадио. Да се одлучио на такав потез, процес би онда трајао 15 година, што би прекардашило принципе праведног суђења“, сматра Тапушковић.

У јавности се такође поставља питање оцене рада Хашког трибунала.

„Они говоре о проблему са излазном стратегијом, проблем је улазна, а она се садржала само у једној реченици Савета безбедности УН, да суђење мора бити брзо и правично, а ниједно суђење у Хашком трибуналу није завршено за мање од десет година“, закључио је Тапушковић

(Б92)