Прочитај ми чланак

Широка леђа: ЦИА спречила испитивање кључног сведока у случају Хантера Бајдена

0

Званичници Министарства правде ограничили су које истражне кораке истражитељи могу да предузму, обавестили адвокате Хантера Бајдена о истражним корацима, па чак и спречили истражитеље да обављају разговоре са сведоцима, конкретно са холивудским адвокатом Кевином Морисом

Нови документи узбуњивача који су достављени истражном комитету Представничког дома откривају, између осталог, да је ЦИА спречила федералне истражитеље да испитају холивудског адвоката Кевина Мориса као сведока у њиховој истрази против Хантера Бајдена.

Морис, холивудски адвокат који је „дуго подржавао“ Хантера, позајмио је сину америчког председника Џозефа Бајдена више од 6,5 милиона долара, наводи се у јануарском писму надзорном одбору Представничког дома.

За везу са ЦИА сазнало се у марту, када су председавајући Одбора за правосуђе и надзор Представничког дома Џим Џордан и Џејмс Комер рекли да им је узбуњивач пружио информације које „изгледа да поткрепљују наше сумње“ да се ЦИА директно мешала у истраге Министарства правде и Пореске управе о Хантеру Бајдену.

Према узбуњивачу, ЦИА је „интервенисала у истрази против Хантера Бајдена како би спречила Службу унутрашњих прихода и Министарство правде да интервјуишу сведока“, наводи се у писму упућеном директору ЦИА Вилијаму Бернсу, преноси „Зиро хеџ“.

Конкретно, одбори су били забринути због тога како је „Министарство правде одступило од својих стандардних процедура да би пружило специјалан третман Хантеру Бајдену“, за шта су сазнали „након што су два храбра узбуњивача сведочила Конгресу“ да је Министарство правде урадило управо то.

Званичници Министарства правде ограничили су које истражне кораке истражитељи могу да предузму, обавестили адвокате Хантера Бајдена о истражним корацима, па чак и спречили истражитеље да обављају разговоре са сведоцима.

У саопштењу од среде, Одбор представничког дома за поступке и средства указао је да документи узбуњивача указују на то да је „2021. године помоћница окружног тужиоца САД Лесли Вулф рекла истражитељима да не могу да испитају холивудског адвоката Кевина Мориса као сведока на основу информација које је добила од ЦИА“.

Одбор је у свом писму, које је објављено и на њиховом званичном сајту, навео да „из доказа које нам је пружио узбуњивач, знамо да су Хантер Бајден и његови пословни сарадници зарадили милионе продајом приступа Џоу Бајдену“, као и ‘бренду’ који име Џо Бајдена представља широм света.

„Знамо да порицање било каквог знања или умешаности председника Бајдена није истина. Знамо да је Министарство правде покушало да поткопа и блокира истрагу о породици Бајден, укључујући председника Бајдена. Нови документи које су доставили узбуњивачи показују да је Хантер Бајден више пута лагао Конгрес у свом фебруарском сведочењу да би дистанцирао своју умешаност у оно што би требало сматрати јасном шемом за богаћење породице Бајден“, истиче се у писму.