Прочитај ми чланак

„Ти, Хил и твоја мачкица Вучић, стручњаци за расељавање“: Ћута у клинчу са Шешељем

0

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка гостовали су у јутарњем програму ТВ Хепи, у оквиру предизборног програма. Овом приликом, гледаоци су остали без одговора на многа питања која је Јовановић поставио Шешељу, између осталог како брани коалицију са СНС и Александром Вучићем, самим тим и сарадњу са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером који се залагао за бомбардовање Србије. Лидер радикала није дао адекватан одговор ни на питање зашто је Александар Вучић "Санадерова мачкица" као што је написао у једној од својих књига, али и због чега брани ископавање литијума у долини Јадра и расељавање тамошњег становништва.

Дебату је отворио Војислав Шешељ питањем упућеном Јовановићу:

„Ћуто да ли је у Сребреници био геноцид?“.

Добио је следећи одговор:

„Неки кажу да јесте, неки кажу да није. Ја не знам да ли је тамо био геноцид, ви имате искуства искуства с ратиштима у Босни, имате велики поздрав од ратних војних инвалида које сте оставили без пензија и помоћи. Више пута су штрајковали овде испред Скупштине, а пролазили сте поред њих као поред турског гробља. А ви сте их водили и на Вуковар и у Крајину, то су они људи које сте водили да бране свету српску земљу, па се њима обратите. а то да ли је у Сребреници био геноцид или није, ја то знам. Знам само да ћу урадити све да се то више не догоди“, рекао је Јовановић.

На Шешељево питање шта онда тражи у Ђиласовској коалицији, где већина сматра да је у Сребреници био геноцид, Јовановић је показао фотографију Александра Вучића, Томислава Николића и Герхарда Шредера, с једне конвенције СНС.

„А шта ви тражите овде? Је’л ово ваш кум овде Томислав Николић? Је’л и овај други ваш кум Александар Вучић? А овај у средини, Герхард Шредер, да ли је и он ваш кум? То се десило у препуној Арени, на дан бомбардовања Србије, доводе ваши кумови Герхарда Шредера. А ви сте сад у коалицији са вашим кумом, тамо где вам је и место. Поново у коалицији, а његов саветник је Герхард Шредер. Значи ви сте у коалицији са Герхардом Шредером, али и са Тонијем Блером“, рекао је Јовановић.

„А где сам ја ту?“, питао је Шешељ, а затим рекао:

„Прво Герхрад Шредер, не могу да се сетим да ли је био саветник, али да је имао контакте са Вучићем и Николићем то је тачно. Али ја нисам никада. Вучић је имао стране саветнике тачно до мог повратка из Хага, а онда нестадоше. Вучић је хтео да ублажи политику запада, по мом мишљењу“.

Јовановић је затим показао књигу Војислава Шешеља, под насловом „Александар Вучић, Санадерова мачкица“и питао лидера радикала зашто га тако назива:

„Па прво ниси ни читао ту књигу, а не знаш ни шта јој је садржај. Ја сам наложио мојим сарадницима из Хага да прикупе након раскола и избацивања Томислава Николића и одласка Александра Вучића, све јавне наступе у којима они нападају СРС и мене. Од тога смо формирали пет књига. Унутра нема ниједан мој текст, унутра су само Вучићеви текстове. тад је Вучић био у Хрватској и тамо веома лепо примљен, а Томислва Николић је дао тад интервју и рекао да жели да буде српски Санадер. Чак нисам сигуран ни да сам ја дао тај налог, него моји сарадници“, испричао је Шешељ.

Затим је Јовановић покренуо тему литијума.

„Знате ли ко се овде највише залаже за литијум, Војислав Шешељ и Кристофер Хил. За расељавање наших сељака, подржава човек Кристофера Хила. Ти, Кристофер Хил и твој амачкица Александар Вучић сте решили то да раселите то што нас храни и натопите ту земљу сумпорном киселином“, рекао је Јовановић, на шта је Шешељ одговорио:

„О којим се сељацима ради? Колико је села планирано да се расели? Планирано је само 52 домаћинства да се расели и скоро да су све њихове куће расељене“.

„Ја знам да ти имаш искуства у расељавању, прво се расељавао Хрвате у Хртковцима, сад сте се намерачили на српског сељака. Ма срам вас било“, закључио је Јовановић.