Прочитај ми чланак

Мештани ДИГЛИ ГЛАС: Нећемо ветропарк!

0

Мештани алексиначког села Мозгово и околних села одлучили су да се боре како се у атару овог села које је подно Буковика изградио ветропарк.

У недељу је одржан збор на ком су присуствовали и представници неколико удружења из окружења, који су већ успели да
обуставе изградњу ветропарка у њиховом крају. Како каже мештанин Игор Ракић, становници овог краја су решени да спрече да се направи ветропарк, који ће угрозити њихову средину.

 

FOTO: Printscreen

Окупљенима је објашњено да је план да ветропарк обухвати површину на самом почетку за чак 56 ветрогенератора са висином од преко 120 метара.

– Све ово земљисте биће пребачено на грађевинско, па ће то само бацити сенку на село, а оно ће са свих страна бити окружено ветропарком. Замислите колико ће ту бити електромагнетног зрачења – упозорено је на самом збору.

Наручилац посла је београдско предузеће „Wпп форест wинд“. Оно је у Агенцију за привредне регистре уписано 5. јануара 2022. године са делатношћу „производња електричне енергије“. Као власник предузећа појављује се, према доступним подацима, пољско предузеће „Греенволт поwер wинд Поланд сполка з ограницзона одопоwиедзиалносциа“, са основним улогом у предузећу од, веровали или не, 1.000 динара.

Мештани Мозгова су одлучили да спрече ову изградњу и не дозволе да им ветропарк урушава природу.

FOTO: Printscreen

Сличан проблем су имали и мештани неколико села око Сокобање, јер је било најављено да ће се на простору опет исте планине Буковик, али са њихове стране правити ветропарк. План је био да се изгради 55 ветрењача, а како стоји у плану детаљне регулације, укупна површина предложеног обухвата износи 11.162 хектара од којих је 5.860 хектара, у општини Бољевац (КО Криви Вир и КО Луково), а 5.302 хектара у општини Сокобања (КО Јошаница, Ко Рујевица и КО Врбовац).

Израду плана за изградњу тог ветропарака „Честобродица“ финансирао је „Ветроенерго“ д.о.о. Београд који је, према подацима са АПР-а, у власништву „Wинд Алинаце“ који је такође регистрован на београдској адреси, али удео од око 65 одсто припада фирми „Цомаy цо Лимитед“ са Кипра.