Прочитај ми чланак

Захарова поручила кијевском режиму: Никада нећете уништити канонско православље

0

Портпарол руског МСП-а прокоментарисала је рушење Владимиро-Олгинске цркве Десјатинског манастира канонске УПЦ, указавши да то још једном потврђује релевантност задатака СВО денацификације и демилитаризације Украјине и отклањања претњи које долазе са њене територије

Режим Владимира Зеленског наставља борбу против канонског православља у Украјини, а доказ томе је рушење Владимиро-Олгинске цркве Десјатинског манастира канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), на чијем ће месту бити подигнута једна од зграда Националног музеја историје Украјине, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да су кијевске власти, кријући се иза сумњиве судске одлуке, извеле праву силну акцију уништавања верског објекта уз учешће полиције и украјинска службе безбедности (СБУ).

„Манастир се налазио поред места где је некада стајала историјска Десјатинска црква, подигнута крајем 10. века, која је била први камени храм у Русији, али су је 1240. године уништиле трупе Бату кана. У знак сећања на изгубљену светињу, ту су у различито време подизани мали храмови, који до данас нису преживели. Након преврата у фебруару 2014. и почетка прогона УПЦ, над њом су почели да се скупљају облаци“, казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је напоменула да је Министарство културе Украјине затражило рушење капеле, „неочекивано“ прогласивши њену изградњу нелегалном, јер се „налази у тампон зони споменика Унеска, где је нова градња забрањена, а такође нарушава целину историјског археолошког комплекса Десјатинске цркве.

„Очигледно је да, ово симболично место прогања данашње украјинске богоборце, који су спремни да га збришу са лица земље“, рекла је она.

Захарова је подсетила да је пре два дана Министар културе Украјине Карандејев наредио исељење монаха УПЦ из Доње лавре, где се налазе главни објекти Кијевско-печерског манастира, у року од месец дана, а да након истека овог рока, питање ће, како је навео, бити решено „силом“.

Према њенима речима, расколници из ПЦУ назвали су обрачун са братијом манастира „борбом против таме“, а истог дана, у Врховној ради, партија „Европска солидарност“ на челу са бившим председником Петром Порошенком, блокирала је централну говорницу и захтевала да кијевски режим под хитно усвоји дискриминаторни закон о забрани УПЦ у коначном читању.

„Колико год се режим Зеленског трудио да испуни налог својих америчких господара, којима служе да униште канонско православље, то им неће успети. Увек ће живети у срцу милиона људи у Украјини. Наведене чињенице још једном потврђују релевантност задатака СВО – денацификације и демилитаризације Украјине и отклањања претњи које долазе са њене територије. Сви они ће сигурно бити испуњени“, поручила је Захарова.