Прочитај ми чланак

УХВАЋЕНИ НА ДЕЛУ: Уверите се како СНС пропаганда шири лажи о људима (Фото)

0
micanw7

ФОТО: Мићан Славиша Мићановић, СНС активиста(члан Главног одбора) даје инструкције члановима СНС како да шире лажи и клевете против бившег министра привреде Радуловића. Истоветан метод се примењује и против свих противника Напредне странке.

Почетак кампање за републичке изборе донео је праву интернет инвазију активиста Српске напредне странке, који помно прате све медијске сајтове и здружено спинују домаћу јавност, како коментарима, тако и „лајковима“ и статусима на бројним друштвеним мрежама.  Нема сумње да, како се избори буду приближавали, тако ће и СНС „ботови“ појачати своје виртуелно промовисање. Како да их препознамо?

1. Простији ботови на крају свог коментара, који кажу да ће гласати за СНС – јер су се напредњаци „показали“, јер „нема боље“…

2. Мало компликованији ботови не кажу да ће гласати за СНС, јер је то испод њиховог менталног капацитета, али користе одређене елементе Вучићеве реторике – најчешће имају реченице које почињу са „Е па господо“, или „Господо“, или „Тој господи препоручујем“ и сл.

3. Сасвим софистицирани СНС ботови ипак нису непрепознатљиви, колико год се трудили. За њихово препознавање кључне су следеће две особине: представљају се као „пристојни грађани“, „нормални грађани“, „обични грађани“ (не треба заборавити колико Вучић често користи придев „пристојан, а, о“), а у средишту њиховог коментара, као кључна порука је преобликован Вучићев исказ, или порука из „Курира“ и „Информера“.

Примера ради, после коментара „Курира“ да су они који критикују Вучића могли и сами да оду у Фекетић и када је Вучић написао да није у реду да се дечак кога је он спасао назива „дегенериком“, појавио се огроман број „пристојних грађана“ који у коментарима тврде исто то, нигде не спомињући Вучића. Неки од њих чак су коментар почињали реченицама типа „Не подржавам Вучића, али…“ или „Нисам ни за једну странку, али…“

4. Посебан тип ботовања представља дискредитовање политичких противника. Оно се састоји из два начина, простог и сложеног.

Прост начин подразумева парафразирање наслов новинског текста у „Блицу“, „Куриру“ или „Информеру“, којима се пљују Вучићеви противници. Дакле, ако се текст зове „Срамота: Шешељ (или Коштуница, Ђилас…) је урадио то и то“, очекујте коментаре попут „Стварно срамота“, и сл.

Компликованији начин подразумева да се чињеница из биографије политичких противника искористи против њега тако што ће се кривотворити. Пример: Двери су кандидовале Марка Јанковића, новинара, за градоначелника Београда, што је својеврстан вид контра кампање. Марко Јанковић је оснивач Демократске странке, када су у њој били и Коста Чавошки, Борислав Пекић и Никола Милошевић. Међутим, у коментарима ће стајати следеће: „Марко Јанковић је Удбин човек“, „кртица у редовима Двери“, „шуровао са жутима – истина је да их финансира Ђилас“.

micand

Фото: Фејсбук налог Мићана Славише Мићановића : https://www.facebook.com/micanovicslavisa/about

mican 2ed

(Србин.инфо)