Прочитај ми чланак

У току састанак Вучића са Мустафом и Тачијем, следи „радна вечера“

0

Брисел -- У Бриселу је почео је састанак делегације Србије у којој су овог пута и председник и премијер и шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

vucic mogerinimustafa

Очекује се да се након састанка новинарима обрати председник Томислав Николић.

Након тог састанка одвојени сусрет Могерини ће имати са делегацијом Приштине, а затим је, како је најављено, планирана и радна вечера обе делегације и шефице дипломатије ЕУ током које ће бити настављени разговори.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изјавила је раније да ће највиши представници Београда и Приштине разговарати о конкретним стварима и важним питањима, јер је важно да се потврди ангажман и обавеза обе стране у дијалогу.

„То ће бити конкретан састанак, на којем ће стране да разговарају о важним питањима за регион и о нормализацији односа између Београда и Приштине“, рекла је Коцијанчић.

Она је подсетила да је до позива за дијалог дошло после свих дешавања претходних недеља.

„Веома је важно да се потврди ангажман и обавеза и једне и друге стране у дијалогу“, рекла је Коцијанчић.

Како је истакла важно је да се сви договори из Бриселског споразума имплементирају и да се наставе разговори ка нормализацији односа, јер је то од значаја, како је рекла, не само за обе стране, већ и за регион и Европску униију.

Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине под окриљем Европске Уније наставља се данас у Бриселу уз учешће председника и премијера „Косова“ и Србије.

У новој рунди дијалога коју је заказала висока представница ЕУ Федерика Могерини за столом ће седети председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић, те председник и премијер „Косова“, Хашим Тачи и Иса Мустафа.

Агенда састанка није саопштена, а у Бриселу је речено да последњи догађаји „наглашавају потребу јачег ангажовања“ Београда и Приштине и да је „напредак у нормализацији односа Косова и Србије од кључне важности за обе стране, за ЕУ као и за цео Западни Балкан“.

Европски дипломатски извори у Бриселу навели су агенцији „Бета“ да је очигледно да и једна и друга страна желе да и Европској унији и међусобно разјасне докле се дошло у дијалогу и какви су изгледи да се даље унапреди процес нормализације односа Београда и Приштине, имајући у виду недавно заоштравање.

Вучић је рекао да од данашњег састанка не очекује превише, али да очекује смиривање ситуације. Он је додао да ће разговори бити веома тешки јер је изгубио поверење у Приштину и да очекује на првом месту јасне поруке од ЕУ о употреби оружја.

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да је састанак у Бриселу састанак „на високом, политичком међудржавном нивоу“ и да су створени услови да две земље уђу у процес нормализације међудржавних односа, након „тешке провокације Србије с хапшењима, возом и зидом у Митровици“.

Косовски председник Хашим Тачи тврди да ће током дијалога на високом нивоу Приштине и Београда у Бриселу тражити од Србије повлачење свих међународних налога за хапшење бивших припадника ОВК.

До пораста напетости у односима Београда и Приштине дошло је почетком године због хапшења лидера Алијансе за будућност Косова и једног од бивших команданата ОВК Рамуша Харадинаја у Француској по налогу Србије која га терети за ратне злочине, а додатно када је 14. јануара из Београда за Косовску Митровицу кренуо воз у бојама српске заставе, исписан паролама „Косово је Србија“, када је Приштина послала специјалне полицијске јединице РОСУ на север Косова да га зауставе.