Прочитај ми чланак

Народ „части“: Иако протеран, Божовић прима амбасадорску плату од 4.400 евра

0

Прошло је осам месеци откако је Владимир Божовић протеран из Црне Горе, али се он и даље представља као амбасадор Србије у тој земљи. Иако су власти у суседној држави јасно поручиле да одлуку о протеривању неће повући, Божовић и даље уредно прима амбасадорску плату од 4.400 евра и то из фотеље у Београду. Због навода да је амбасадор, црногорска Грађанска иницијатива “21. мај” позвала је тамошње тужилаштво да провери да ли у радњама Божовића има елемената кривичног дела -“лажно представљање”.

Амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић проглашен је персоном нон-грата 28. новембра прошле године и од њега је тада затражено да напусти Црну Гору. У званичном образложењу наведено је да је Божовић “нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао ‘ослобођењем’ и ‘слободном вољом’ црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство”.

У саопштењу црногорског министарства спољних послова било је наведено да се Божовић дуго и континуирано мешао у унутрашње ствари у Црној Гори и давао изјаве неспојиве са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције.

Иако је од протеривања Владимира Божовића прошло више од осам месеци, он је и даље амбасадор Србије у Црној Гори. Да је тако види се и са званичног сајта српске амбасаде у тој држави. Наиме, он је недавно, поводом протеривања Срба током војне акције “Олуја”, представљајући се као амбасадор, написао ауторски текст, који је објављен на сајту српског конзулата у Херцег Новом.

Плата од 4.403 евра

На сајту Агенције за спречавање корупције Божовић се и даље води као амбасадор Србије у Црној Гори. Како пише у његовој имовинској карти, његова амбасадорска плата износи 4.403 евра месечно.

„Лажно представљање Божовића“

Тим поводом реаговала је и Грађанска иницијатива “21. Мај”, која је позвала надлежно државно тужилаштво да провери да ли у радњама “Владимира Божовића, држављанина Србије, има бића кривичног дела ‘лажно представљање’ или било којег другог које се гони по службеној дужности”.

“Физичко лице Владимир Божовић наставља да се у јавности представља као наводни амбасадор Србије у Црној Гори. На сајту Министарства иностраних послова Србије, рубрика Амбасада у Подгорици, 4. августа 2021. године објављен је ауторски текст Божовића који је он потписао као ‘амбасадор Републике Србије у Црној Гори’. На основу тако лажног представљања, његов ауторски текст су пренели и одређени медији у Црној Гори, попут портала Борба и ИН4С”, наводе у ГИ 21. мај.

Како истичу, објављени текстови, као и на стотине коментара на порталима и на њиховим званичним Фејсбук страницама, потврђују лажно представљање Божовића, чиме је значајан број грађана доведен у заблуду.

“Наступ у својству амбасадора дозвољен је само стварном службеном лицу, а Божовић је на предметни начин прибавио себи корист (1) приписујући себи непостојећи друштвени значај и извршио (2) радњу коју није смео да изврши јер је иста резервисана да је изврши само одређено службено лице”, наводе у ГИ “21. Мај”, који су додали да су тужилаштву доставили одговарајуће доказе и предложили саслушање Божовића, као и црногорског министра спољних послова Ђорђа Радуловић, као и бившег премијера Душка Марковића и некадашњег министра спољних послова Срђана Дармановића.

Божовић: И даље сам амбасадор у Црној Гори, али из Београда

О свом статусу говорио је и сам Божовић у фебруару ове године за Српски радио из Чикага. Он је рекао да „није лако бити прогнаник“, те да и и даље обавља амбасадорску функцију, али из Београда.

“Имам мандат још нешто мање од три године и обављаћу ту функцију све док држава Србија буде то од мене тражила“, навео је Божовић, пренео је подгорички портал Борба.

Он је рекао и да од нове црногорске владе очекује да одлука о протеривању буде повучена.

За Владу Црне Горе, са друге стране, случај “Божовић” је завршен. Црногорски шеф дипломатије Ђорђе Радуловић рекао је у марту да Влада очекује да Србија именује новог амбасадора у Црној Гори.

“Ако Србија, ипак, одлучи да поново пошаље Божовића у Подгорицу, то ће бити преседан, али ће Влада прихватити ту одлуку”, додао је Радуловић.

Портал Нова.рс успео је да ступи у контакт са Владимиром Божовићем, али нам је он рекао да без сагласности Министарства спољних послова не може да даје изјаве. На званичан мејл Министарства упутили смо питања за Божовића, али и министра спољних послова Николу Селаковића, али до објаве овог текста нисмо добили одговоре.