Прочитај ми чланак

Тачи: Имам најафирмативнију могућу понуду за Србе!

0

Шиптарски премијер Хашим Тачи изјавио је да ће на следећем састанку са премијером Србије Ивицом Дачићем представити, како је рекао, „најафирмативнију могућу понуду за Србе на северу Косова“.

Он је такође казао да је дијалог једина могућност за нормализацију односа између Србије и Косова, а за „црвене линије“ Приштине у политичким разговорима са Београдом навео да су то „неугрожавање устава и косовских закона“.

Тачи је рекао да је „независност Косова јесте и била је наш компромис, тако да смо сада две суверене државе и на једнаком смо нивоу“ и додао да „нема компромиса са суверенитетом“.

Он је оценио да су досадашња три састанка са Дачићем у Бриселу били коректни и позитивни, посебно када се радило о спровођењу споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Упитан да ли је могућ прекид дијалога, он је истакао да је једина могућност дијалог.

„Свако ко предузме неке једностране кораке биће веома скупо за њега. Да, ја сам опредељен са најбољом вољом да наставимо дијалог, да радимо на питањима од заједничког интереса Косова, Србије и наших народа. Процес који се води од ЕУ, има пуну подршку и САД. Што пре нормализујемо односе, то ће бити боље и за Косово и за Србију, биће добро за све, за мир и стабилност у региону“, сматра Тачи.

Уз подсећање да је већ раније рекао да платформа Србије за Косово није прихватљива и молбу да објасни шта ту конкретно није прихватљиво, Тачи каже да мисли да је платформа представљена од председника Томислава Николића једна „његова нова политичка авантура, једна идеја која штети нормализацији односа Косово-Србија, која штети инвестицијама ЕУ и САД за мир и стабилност у региону, која и њему лично наноси штету, иако он мисли да добија у унутрашњости Србије“.

Према Тачију, то су „старе идеје“ које се никада неће реализовати и платформа је „један потпуно безвредан документ“.

На питање шта је оно што Приштина највише може да понуди северу Косова и да ли је то била тема неког од разговора са премијером Србије, Тачи одговара да ће се са Дачићем састати и у јануару расправљати о, како је рекао, могућности за брзо отклањање илегалних безбедносних структура са тог дела Косова, и да ће он том приликом „представити најафирмативнију понуду за Србе грађане на северу“.

„Они ће уживати иста права и на југу и на северу, неће бити двоструких стандарда, стандарда да једна заједница у једној одређеној држави живи са двоструким стандардима, него ће живети са једнаким правима“, каже Тачи.

На питање како види повратак у структуре власти Рамуша Харадинаја и његове странке Алијанса за будућност Косова, с обзиром да су медији пренели да не намерава да уступи премијерско место, Тачи каже да улогу сваког политичког лидера одређује воља грађана.

„Ја сам победио на изборима, имам уговор са грађанима, имам поверење грађана, имам поверење Скупштине и наравно да ћу наставити моје управљање током мог уставног и законског мандата. Али истовремено постоји једна добра воља, узајамна воља да се интегрише и Алијанса за будућност Косова за управљање, на основу коалиције садашњих партнера“, каже Тачи.

Он је прецизирао да Харадинају нуди „ангажовање у оквиру проширења Владе и у оквиру одговорности, нормално оних институционалних“.

„Ми смо расправљали и изразили вољу да заједнички радимо у једном стратешком партнерству, а нема неког споразума у вези са министарским местима. Ми смо на прагу избора у Демократској партији Косова и после организовања конгреса странке ја ћу представити понуду за Алијансу за Будућност Косова, која је четврта политичка снага на Косову“, додао је Тачи.

Тачију не ваља Николићева платформа

Шиптарски тзв. Премијер Хашим Тачи одбацио је платформу српског председника Томислава Николића као „политичку авантуру“ која штети нормализацији односа Београда и Приштине и најавио да ће изнети понуду за север Косова где су Срби већина становништва.

Шиптарски премијер је оценио да Николићева платформа представља „старе идеје“ које се никада неће остварити. „Ја мислим да је платформа председника Николића његова нова политичка авантура, идеја која штети нормализацији односа Косово-Србија, која штети инвестицијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава за мир и стабилност у региону, која и њему лично наноси штету, иако он мисли да добија у Србији“, казао је Тачи.

 

(Танјуг)