Прочитај ми чланак

Кремљ: Кијев одбио да настави преговоре у Истанбулу због директног притиска Лондон

0

Русија ће се изборити са могућим санкцијама ЕУ руском течном природном гасу, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

На преговорима у Истанбулу 2022. године документ су парафирали делегације Русије и Украјине, али је Кијев, под притиском Лондона, одбио да настави рад на документу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Сви знају да је документ парафиран, а сви учесници тих преговора са украјинске стране знају шта је тачно био разлог одбијања Украјинаца да наставе и заврше рад на документу – директан притисак Лондона“, указао је Песков.

Он је подсетио да је у новембру 2023. шеф партије „Слуга народа“ у Врховној ради Давид Арахамија, који је био главни украјински преговарач у Истанбулу, изјавио да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон отпутовао у Кијев и убедио владу Владимира Зеленског да се повуче из преговора. 

„Морамо се фокусирати само на званичне изворе јер све остало су спекулације“, нагласио је Песков и додао да у овом тренутку „не постоје предуслови за преговоре, јер сви разумеју и знају став Украјине о неприхватању било каквих преговора, због чега се Специјална војна операција наставља“.

Русија ће превазићи могуће санкције ЕУ руском ЛНГ-у

Песков је додао да ће могуће санкције ЕУ на испоруку руског течног природног гаса (ЛНГ) бити манифестација нелегалне и нелојалне конкуренције.

„Настављају се покушаји истискивања Русије са енергетских тржишта, прелазак на скупља тржишта. Пре свега, то је од користи за САД и низ других земаља. За крајње потрошаче, пре свега индустријске секторе Европе, то ће значити скупљи гас“, навео је.

Како је истакао, Москва ће у сваком случају тражити начине да превазиђе све те незаконите препреке.

Европска унија, у оквиру 14. пакета санкција Руској Федерацији, планира да уведе санкције руским ЛНГ пројектима, као и да уведе забрану извоза руског ЛНГ у треће земље преко европских лука, пренео је „Блумберг“.