Прочитај ми чланак

Шулц: Признајем да сам погрешио у погледу Николића и нове владе

0

Председник Европског парламента Немац Мартин Шулц истиче да нова влада Србије чини много да би се избегло ширење тензија око питања Косова, због чега јој одаје признање.

 

Када је реч о отварању претприступних преговора између ЕУ и Србије, Шулц истиче да су услови за пријем јасно дефинисани и недвосмислени, наглашавајући да сада прво треба сачекати предстојећу процену Европске комисије на пролеће, да би се знало који ће следећи кораци бити предузети. У разговору за ”Новости” Шулц, међутим, оцењује да јун као рок да се седне за преговарачки сто, ипак, није немогући циљ.

* Зашто су двадесет и шест министара спољних послова ЕУ били за то да се Србији утврди условни датум за јун за почетак претпријемних преговора, док је једино Немачка била против?

– Већ се на основу последње посете Ангеле Меркел Београду видело да Немачка остаје веома скептична у односу на напредак Србије. Наравно, у томе улогу играју односи између Србије и Косова.

* Како ви, као председник Европског парламента, можете да утичете?

– По мом мишљењу, Влада Србије није допринела повећању тензија. Сматрам да то треба истаћи. Признајем да сам на почетку и сам био веома скептичан када је реч о председнику Томиславу Николићу и новој влади. Али, сада признајем да сам погрешио. Актуелна влада Немачке је и даље сумњичава, и то примам к знању. Што се мене тиче, чекам извештај о напретку ЕК и известиоца Европског парламента, пре него што изразим своје мишљење.

* Да ли је јун, као рок за почетак претпријемних преговора са Србијом, за вас реалан датум?

– Рецимо да није искључен.

* Какав резултат очекујете на крају дијалога између Београда и Приштине?

– Тешко је то рећи. Добро је познато да у оквиру Европске уније постоји више земаља чланица које нису признале Косово. С друге стране, ЕУ тражи од Србије да побољша односе с Косовом. Сматрам то неопходним, али, ипак, то је у неку руку контрадикторно у нашој политици.

* Шта се сад очекује од Србије?

– Пред Србијом је важна улога. Она може да буде фактор стабилности у региону. Слабљење тензије између Косова и Србије је увек допринос више том циљу. Ипак, ти односи остају изузетно деликатни и тешки, а сваки корак, и свака изречена реч, представљају ризик.

(Вечерње новости)