Прочитај ми чланак

Спасавај се ко може, странке у кампањи!

0
Фото: Расфото - Роберт Гетел

Фото: Расфото – Роберт Гетел

Нико званично није рекао – избори, а странке се увелико спремају: формирају изборне штабове, пребројавају сигурне гласове, обилазе одборе на терену…

Све странке су већ почеле кампању за изборе, који ће, како је „Блиц“ јуче најавио, највероватније бити одржани 24. јануара наредне године. Сигурно ће се гласати за војвођански парламент и на локалу, а чека се одлука премијера Александра Вучића да ли ће избори бити и за републички парламент.

Регрутовање

Иако избори још нису званично расписани, активисти странака увелико обилазе своје бираче, разговарају с њима, позивају их телефоном…

СНС још није одредио шефове изборних штабова ни за локал ни за Војводину.

– У тај посао се креће од 1. октобра. До тада ажурирамо спискове наших гласача, проверавамо сигурне гласове… Такође оцењујемо рад и резултате чланова бирачких одбора, на основу чега ћемо одлучити ко ће и за предстојеће изборе радити тај посао, а кога ћемо заменити – кажу из СНС.

Изборни штабови

Да су се странке активирале годину и по дана од последњих парламентарних избора, потврдили су нам и грађани који су се пожалили редакцији „Блица“. Кажу да су страначки активисти већ почели да их позивају, а у томе предњаче напредњаци и демократе.

– Из СНС су ми већ долазили на врата. Кажу, пребројавају сигурне гласове. Из ДС су ме звали телефоном са истим образложењем – прича Зорица Ш. из Београда.

ДС није желела да губи време па је прекјуче изабрала цео изборни штаб за предстојеће изборе, на чијем челу ће бити Радослав Милојичић Кена, иначе председник општине Смедеревска Паланка. Шефа изборног штаба за Војводину изабрао је и ДСС, али то нису једине активности којима се та странка бави.

– Већ смо направили изборне штабове, организујемо акције и у оквиру патриотског блока, али и самостално, нарочито по Војводини. Тамо ће шеф изборног штаба бити Милош Тубић – каже председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

Лидер СРС Војислав Шешељ каже да ће шеф изборног штаба радикала за Војводину бити Милорад Мирчић, као и да је странка већ почела да се припрема за изборе.

– Организацијом се бави Извршни одбор, док се пропагандно-политичким пословима бави Генерални секретаријат. Сви су већ почели да раде на кампањи – каже Шешељ.
У ЛДП наводе да су у кампањи већ неко време и да су претходних месеци радили на организацији изборних штабова и локалних одбора. Шеф изборног штаба ЛДП за локалне изборе биће бивши посланик и заменик председника ЛДП Ненад Милић, а шеф за Војводину Горан Хаџајлић из Ирига.

За изборе се спремају и у СПС, али се кампања још није захуктала.

Мобилизација

– Још није одређен шеф изборног штаба, али ће се и то убрзо десити – каже за „Блиц“ лидер СПС Ивица Дачић.

У СДС Бориса Тадића наводе да ће у септембру формирати органе који ће руководити изборима, али истичу и да неће реаговати на сваку најаву избора, већ ће проценити када је право време за пуну мобилизацију странке.

(Блиц)