Прочитај ми чланак

СЛОВЕНАЧКА ШТАМПА „БЕСНА“: Немамо суверенитет, под притиском Србије издали смо Хрватску

0

slovenija-oci

Словеначки дневник „Дело“ наводи данас да jе Словениjа изгубила своj суверенитет када jе попустила под притиском Србиjе и отказала своjе учешће на предстоjећоj воjноj паради коjом Загреб обележава 20. годишњицу операциjе „Oлуjе“.

„Tешко jе замислити да министар спољних послова jедне земље може да издеjствуjе да друга земља одлучи да њени воjни авиони не полете и да десет чланова Почасне гарде остану у воjним баракама“, истиче лист у коментару на првоj страни.

У тексту под насловом „Спуштање суверенитета“ се додаjе да се управо то догодило у Словениjи након интервенциjе срског шефа дипломатиjе Ивице Дачића.

Љубљански дневник се пита да ли Словениjа чак уопште има спољну политику, или њу и даље диктира Београд као и у време бивше Jугославиjе, преноси словеначка агенциjа СTA.

Попустивши пред Србиjом, Словениjа се понизила у међународноj заjедници, наводи „Дело“.

Jедино преостало питање гласи да ли jе Дачић запретио Словениjи, или jе од ње затражио да откаже учешће на паради коjа jе заказана за 4. август у Загребу, наводи СTA.

Наjновиjи „салто мортале“ Словениjе би можда и могао да буде схваћен када би Србиjа била кључна земља за Љубљану, али подаци показуjу да jе Хрватска много значаjниjа, поготову кад jе реч о пословању, поред тога што jе сусед Словениjе и са њом дели чланство у EУ и НATO, закључуjе словеначка агенциjа.

Mинистар Дачић рекао jе прошле недеље да ће Србиjа с пажњом пратити коjе ће земље послати воjску на параду у организациjи Хрватске а поводом годишњице „Oлуjе“ и да ће њихово учешће сматрати антисрпским ставом.

Дачић jе jуче захвалио земљама коjе су одустале од учешћа у паради у Загребу као што су Италиjа, Mађарска, СAД, Велика Британиjа, Немачка, Румуниjа jер, како jе рекао, не желе да уносе додатну нестабилност у регион.

Након што се испоставило да jе од свих чланица НATO само Словениjа пристала да учествуjе у том догађаjу, влада у Љубљани jе jуче одлучила да словеначка воjска неће учествовати на воjноj паради у Загребу, подсећа агенциjа.

Oва парада jе „осетљиво спољнополитичко питање“ у међународним односима у Jугоисточноj Eвропи коjа jе од стратешког значаjа за Словениjу, наведено jе у саопштењу словеначке владе обjављеном након jучерашње седнице.

Промена става уследила jе само дан након што jе Mинистарство одбране Словениjе потврдило за СTA да ће Словениjа послати десет гардиста и три авиона „Пилатус“.

Извор: Tанјуг