Прочитај ми чланак

Град, грмљавина и олујни ветар: Серија упозорења РХМЗ

0

Време пред нама, по свему судећи, биће врло нестабилно и зато метеоролози издају нова упозорења.

Републички хидрометеоролошки завод издао је ове суботе упозорење за подручје Србије на временске непогоде.

– У последњој декади маја топла, влажна и нестабилна ваздушна маса на подручју Србије условљаваће честе пљускове са грмљавином, локално праћене градом и олујним ветром. Облачни систем који ће се касније вечерас и ноћас (18/19. маја) премештати преко јужних и делом централних крајева Србије не очекује се да буде интензиван (просечно 5-15 мм), али се зато сутра после подне и увече (19. маја) очекује додатна дестабилизација атмосфере уз потенцијално јаче грмљавинске облаке и локално већу количину падавина (20-40 мм), нарочито у централној и јужној Србији у току ноћи између недеље и понедељка (19/20.5 маја). Најмања вероватноћа за појаву непогода сутра ће бити на северозападу Србије – пише РХМЗ.

Дакле, већ у недељу очекују се грмљавина и обилне падавине, а најмање угрожен ће бити северозапад Србије. Притом, за недељу су већ упаљени метео аларми.

Како се види на сајту РХМЗ, највећи део Србије биће у наранџастом. То значи да је време опасно.

Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Зато треба пратити савете које дају надлежне државне службе.