Прочитај ми чланак

Следеће недеље смењују Ђиласа

0

dragan-djilas-470-2

(Вечерње Новости)

Формалан предлог за разрешење градоначелника Београда Драгана Ђиласа поднеће у понедељак одборници напредњака, социјалиста и ДСС

Према нашим информацијама, те странке постигле су коначан договор да се у уторак на заказаној седници Скупштине града начини први корак у промени београдске власти и да се смени лидер демократа.

Још је непознаница на који начин ће наставити да функционише престоница – да ли са новом владајућом већином или са привременом управом.

Како нам преносе наши извори, социјалисти засада не пристају на увођење принудних мера и залажу се за прекомпозицију власти. Због тога је извеснија опција да ће Београд ускоро предводити нова коалиција.

ОДБРАНА ГРАЂАНА

ПРОТЕСТИ које су демократе најавиле испред Старог двора још нису заказани. Потпредседник ДС Јован Марковић поручује да ће они на све демократске начине покушати да одбране изборну вољу Београђана.

Врх напредњака требало би током викенда да одржи седницу Председништва на којој ће донети одлуку о Ђиласовој смени. Руководство ДСС већ је овластило одборнике да гласају за разрешење градоначелника.

За изгласавање неповерења првом човеку Београда, потребно је да гласа већина од укупног броја одборника, односно њих 56. Дакле, уз представнике СНС, СПС-ЈС и ДСС (укупно 55), за разрешење би морао да гласа бар још један одборник из ПУПС. У Кркобабићевој странци још нису одлучивали о промени власти у Београду.

Док теку преговори о Ђиласовој смени, социјалисти разматрају кандидате за наследника Александра Антића на месту председника Скупштине града. Према незваничним сазнањима, најближи тој функцији је Милоје Живановић, инжењер машинства из Лазаревца.