Прочитај ми чланак

Сељими: Може доћи до рата ако се „дирне“ споменик

0

Шиптарски посланици на Космету, Реџеп Сељими и Наит Хасани изјавили су вечерас да је могуће да ће доћи до оружаних сукоба ако институције Србије силом буду уклониле споменик у центру Прешева.

Сељими, који је посланик покрета Самоопредељење и један од најпознатијих команданта бивше Ослободилачке војске Косова, рекао је за приштинску телевизију Кохавизион (КТВ) да ситуација у Прешевској долини може да ескалира ако се „дирне“ у споменик ОВПМБ.

„Напад Србије на споменик је напад на Албанце. Не кажем, нити позивам на мобилизацију, али скрећем пажњу да ситуација може да ескалира, кажем може доћи до рата“, казао је Сељими и додао да они који искључују рат да би се заштитили Албанци, греше.

Хасани, посланик Демократске партије Косова је рекао да су косовски Албанци „спремни да заштите Албанце из Прешевске долине“. „Спремни смо да њихова права штитимо и ратом. Ићи ћемо да бранимо Албанце ако се дирне у споменик“, казао је Хасани.

Приштински медији су раније данас пренели и изјаву некадашњег политичког представника ОВК Адема Демаћија који је рекао да Албанци из Прешевске долине треба да покажу да су спремни за рат.

 

(pressonline.rs)