Прочитај ми чланак

ПОНОВО УДАРА НА ЈУГ СРБИЈЕ: Тачи тражи припајање „Прешевске долине“ тзв. Косову

0

Тачи предлаже да се усвоји резолуција којом се предвиђа да захтеви Албанаца из ове три општине буду део дијалога Београда и Приштине

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поднео је данас тзв. косовском парламенту предлог резолуције о, како се наводи, легитимним захтевима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, о припајању ове три општине тзв. Косову.

foto: www.president-ksgov.net

У три тачке, Тачи предлаже да се усвоји резолуција којом се предвиђа да захтеви Албанаца из ове три општине буду део дијалога Београда и Приштине, а представници њихових политичких партија део тима за дијалог.

Тачи сматра да њихово питање треба да се успостави на сваком међународном форуму на којем учествују представници тзв. Косова, те да приштинске институције у сарадњи и координацији са институцијама Албаније треба заједно да усвоје платформу за Албанце у тзв. Прешевској долини.

Коха пише да је тим предлогом Тачи од посланика затражио да поштују политичку вољу Албанаца изражену на референдуму 1992. о припајању Косову, потврђену борбом тзв. ослободилачке војске за Прешево, Медвеђа и Бујановац.

Према овој Тачијевој резолуцији, како наводи Коха, захтеви Албанаца „који живе на својим огњиштима у општинама које су под контролом Србије: Прешево, Бујановац и Медвеђа, према њиховој слободној вољи за самоодређење, су легитимни и у складу са међународним правом“.

Тачи сматра да ти захтеви помажу дугорочној стабилности региона и доприносе успостављању дугорочног мира у региону и отварању новог поглавља у односима између Београдаи Приштине.

У овој резолуцији се препоручује институцијама тзв. Косова, да како би подржали „легитимне захтеви Албанаца три општине, имају више опреза и инклузивног интереса да помогну Албанцима на том подручју у свим сферама живота и да испуне своје, како наводи, легитимне захтеве“.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!