Прочитај ми чланак

ШЋИПРИМ АРИФИ затражио од Елиота Енгела да се прешевска долина припоји Косову

0

Амерички конгресмен Елиот Енгел је, током посете Прешеву, председнику те општине Шћиприму Арифију пренео свој став да сматра да је неприхватљиво размишљати о променама граница на Балкану, док је Арифи конгресмену пренео свој став да "прешевска долина треба да се прикључи Косову без промена граница (Косова)", пренели су данас медији на албанском језику из Прешева и Бујановца.

Тема разговора конгресмена Елиота Енгела, који је и председник Комисије за спољњу политику Конгреса САД, и председника општине Прешево била је и независност Косова и неопходност постизања споразума измедју Београда и Приштине.

foto: screenshot

„Не мислим да је добар курс размена територија. Забринут сам по том питању јер ако почну да се мењају границе на Балкану, где ће се то завршити? Има много земаља које би исказале жељу да на такав начин мењају границе“, рекао је Енгел у Прешеву.

Енгел је рекао и да сви треба да се фокусирају на постизање дугорочног мира и споразума измедју Србије и Косова, а да би се то постигло неопходно је да се почну разговори.

„Надам се да ће до тога доћи и да ће САД имати позитивну улогу у свему томе“, казао је Енгел.

Шћиприм Арифи је конгресмена САД упознао са политичком ситуацијом у Прешеву и изнео му је свој став да „прешевска долина треба да се прикључи Косову без размене територија“.

Он је испред општине Прешево доделио захвалницу конгресмену САД „због подршке за унапредјење права Албанаца у прешевској долини“.

Конгресмен Елиот Енгел се у среду, након састанка са српским званичницима, у Београду састао и са председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, док је Прешево посетио у четвртак.