Прочитај ми чланак

Сад је свима јасно, власт ће законом дати Рио Тинту да отима имовину

0

Изменама закона о експропријацији држава ће легализовати потпуно отимање имовине. Наиме предвиђеним изменама власт може да прогласи буквално све јавним интересом, и на основу тога одузме имовину уз плаћање одређене надоканде власнику. То заправо значи да се на тај начин може одузети и земљиште на коме Рио Тинто планирана експлоатација јадарита.

Како се наводи у предлогу измене закона, убудуће сви поступци око експропријације, биће вођени по хитном поступку. Због чега се уводи хитност ако се смањују рокови поступања надлежних органа није објашњено.

Национални конвент о ЕУ упозорава на јасне намере актуелне власти.

„Ако овакав предлог Закона буде усвојен Влада ће добити дискреционо право да по свом нахођењу и без унапред прописаних критеријаума и услова, проглашава одређене пројекте за пројекте од јавног интереса, те било чија имовина може постати предмет експропријације. У европској држави која тежи чланству у ЕУ овакав приступ и третман приватне својине је незамислив“, наводи се у саопштењу.

Циљ је омогућити пројекат „Јадар“

Изменама се приватним предузећима омогућава да буду корисници експропријације, јер закон каже да листа корисника експропријације може бити и „у складу са посебним законом“.

Стручњаци упозоравају да се то може користити у области рударства, ако се има у виду да Закон о рударству омогућава да и приватне рударске компаније могу бити корисници експропријације.

То значи да рецимо пројекат „Јадар“ Рио Тинта којим се планира експлоатација јадарита због добијања литијума, може бити проглашен пројектом од јавног интереса.

То значи да све парцеле које су потребне Рио Тинту могу бити одузете уз одређену накнаду (експропријација) , уколико то држава, односно Влада прогласи пројектом од јавног интереса.

Изменама закона ће омогућити и привремено заузимање земљишта у трајању од најдуже три године, али тај рок може бити продужен на још три године, ако тако корисник захтева. То значи да приватна имовина може бити узурпирана на тај начин укупно шест година.

Једна од кључних измена односи се на члан 20. Закона о експропријацији. У њему се наводи, између осталог, да Влада Србије може утврдити јавни интерес и „ради реализације пројеката за изградњу објеката од значаја или од посебног значаја за републику Србију, а пројекат се реализује на основу закљученог међународног уговора у којем је један од потписника Република Србија.

Иста ствар је и са стратешким партнерствима. Србија је таква документа потписала са Италијом, Француском, Азербејџаном, Уједињеним Арапским Емиратима…