Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА: Визе за БиХ због Србије; САД: Бриселски споразум највећи успех Тачија

0

vize 1

Посланица: Визе за БиХ ако не промени однос према Космету
Уколико власти у Босни и Херцеговини не промене свој став према окупаторским шиптарским властима на Космету по питању признавања приштинских докумената, посланици бошњачке заједнице у окупатарској скупштини подржаће иницијативу за увођење виза грађанима БиХ, изјавила је посланица Нове демократске партије Емилија Реџепи.

Она је у интервјуу за РТК2 изјавила да рачуна на разум код власти у Босни и Херцеговини која, како каже, не би требало да угрози постојећу привредну, институционалну и културну сарадњу која ће бити знатно отежана уколико се усвоји одлука о увођењу виза грађанима БиХ.

Реџепи је рекла да је територија Космета једини простор у којој БиХ има годишњи привредни извоз од око 75 милиона евра.

– Ми смо свесни великог утицаја Републике Српске на власти у Сарајеву када је реч о признавању приштинских докумената  али период до 15. јануара је довољан да се преиспита досадашњи став. Надам се да ћемо ми Бошњаци имати утицаја на Босну и Херцеговину и да ће она имати јединствени став око укидања виза за грађане Косова – навела је она.

У супротном, биће јако тешко и за привреднике и за грађане БиХ да одлазе у Тирану по визе како би ушли на Космет. Бошњацима на Космету би јако значило да Босна и Херцеговина призна прво нас, а онда и остале грађане Косова, додала је Реџепи.

По питању резервисаних места у окупаторској скупштини, Реџепи је још једном потврдила свој став.

– Ја сам члан групе у Парламенту која већ дуже време у континуитету лобира код већинске албанске заједнице по питању резервисаних места за мањинске заједнице за још један или два мандата – истакла је она.

Реџепи је подсетила на то да мањинске заједнице нису правиле никакав проблем приликом потписивања надгледане независности Косова и да су тада са Хашимом Тачијем договорена резервисана места за представнике мањинских заједница, како би се створили базични принципи за интеграцију мањина.

Тачијева влада је одлучила да уколико до 15. јануара Влада БиХ не промени став о признању путних докумената грађана Космета донесе одлуку о обавези поседовања виза приликом путовања грађана БиХ на Космету и да ће се визе моћи добити једино при Амбасади окупаторских шиптарских власти у Тирани.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson

Џејкобсон: Највећи успех Приштине Бриселски споразум 19. априла

Америчка амбасадорка у Приштини Трејси Ен Џејкобсон оценила је данас да је најзначајнији догађај за Космету 2013. години споразум који су 19. априла у Бриселу постигли Србије Ивица Дачић и представник шиптарских окупатоских власти Хашим Тачи.

Она је у интервјуу за Радио Косова, део јавног сервиса РТК, рекла да је у години која се завршава урађено много посла.

– За мене је стварно веома значајна чињеница да је било много посла на Космету, укључујући и оне који су дипломирали у Сједињеним Америчким Државама, како би дали допринос даље развоју земље. Видели смо цео тај посао укључујући ту и дијалог са Србијом и мислимо да је споразум од 19. априла био једно изванредно достигнуће. Свакако да остаје много посла да се уради на остваривању тог споразума – казала је Џејкобсон.

Према њеним речима, то је доказ да је Космет кренуло правим путем и да је шиптарско окупаторско руководство  у први план ставило рад и користи које грађани Космета имају дугорочно, а не краткорочно.

Она је иронично истакла и да Космет има образован потенцијал, тако да током 2014. очекује економски развој и нова радна места за младе.

– Мислим да је радна снага добро образована и васпитана и да представља главни извор на Космету. Док идемо ка 2014, посебно имајући у виду достигнућа из 2013, надамо се да ћемо видети економски раст и нова радна места, управо за ове младе људе. Ми у америчкој амбасади у Приштини смо спремни да наставимо сарадњу и да радимо у том правцу – казала је Џејкобсон.

Високу оцену дала је и локалним окупаторским шиптарским изборима, за које је казала да су се успешно завршили, да су демократски и слободно вођени и остварени.

(Бета)